IZNIMNI USPJESI Oskari znanja za 20-ak učenika iz županije

| 30.6.2017. u 10:52h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Oskar znanja, najveće priznanje i nagradu za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, 29. lipnja u Zagrebu će primiti učenici - državni prvaci s natjecanja u znanju te učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Najbolji na državnim natjecanjima

Nagradu dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, a među ovogodišnjim dobitnicima je i 20-ak učenika iz Varaždinske županije. Pritom vrijedi spomenuti da je Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin čak četverostruki dobitnik.

Oskare znanja dobit će tako državni prvaci u šk. godini 2016/2017.: Marin Hi- žar (OŠ Podrute, njemački jezik), iz matematike Barbara Kelava (VI. OŠ Varaždin), Filip Križanić (OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića, Varaždinske Toplice) te Mateja Vuradin (Druga gimnazija Varaždin), iz fizike Marko Srpak (Prva gimnazija Varaždin) te iz kemije Marija Klampfl (VI. OŠ Varaždin) i Ilija Srpak (Prva gimnazija Varaždin). Ilija Srpak je i državni prvak iz astronomije, dok je iz informatike ovu titulu ponio Ivan Juren iz SŠ Ivanec. Oskar znanja zaslužio je i Josip Kelava (Prva gimnazija Varaždin, logika) te Dora Mlinarić (IV. OŠ Varaždin, natjecanje-izložba iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna - LIK 2017).

Uspješni i na međunarodnim natjecanjima

Ilija Srpak Oskara znanja osvojit će i za srebrnu medalju na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tbilisiju u srpnju 2016. te brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Među dobitnicima su i Andrea Križanić (Prva gimnazija Varaždin, brončana medalja na Me- đunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih na Baliju) te Marko Srpak (Prva gimanzija varaždin, 1. mjesto na ACSL - American Computer Science League, All-Star 2017., Newbury Park, SAD, svibanj 2017.).

Za svoje će uspjehe biti nagrađeni i Antonio Vlahović, Dean Copan, Vilim Stančin i Ivan Jovanović iz SŠ Ludbreg, za 1. mjesto na svjetskom natjecanju robotičara RoboCup u Leipzigu, kao i Noa Šoić i Sven Vojnović iz I. OŠ Varaždin, koji su na istom natjecanju osvojili 2. mjesto. Usto, Noa Šoić, Pavao Želimorski, Sven Vojnović, Kristijan Želimorski, Nera Kuzminski, Ana Klarić i Nika Vinković iz I. OŠ Varaždin osvojili su 1. mjesto na međunarodnom natjecanju robotičara u Linkopingu u Švedskoj. Mentorima učenika također će se uručiti zahvalnice i plakete.

Skulpture Oskara znanja i ove godine izra- đuju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom “August Šenoa” iz Garešnice.