2.	Poduzetnici su pozvani da iskoriste mogućnost subvencioniranja đačkih stipendija Foto: Grad Ivanec

Ivanec stipendije za deficitarna zanimanja s 500 povećava na 800 kn

Varaždinske vijesti | 29.10.2018. u 08:14h | Objavljeno u Društvo

Grad Ivanec raspisao je natječaj za dodjelu stipendija studentima za akademsku godinu 2018./2019.

U novoj ak. godini Grad će dodijeliti novih 35 stipendija i to 30 na temelju socijalnog statusa i uspjeha u školovanju te 5 stipendija za deficitarna zanimanja.

Pritom valja naglasiti da Grad Ivanec temeljem kriterija deficitarnosti zanimanja nastavlja stipendirati 5 studenata iz prošlih godina, iz čega proizlazi da Grad novčano pomaže studiranje ukupno 40 studenata.

S obzirom na to da su pojedina zanimanja izrazito deficitarna, u želji da stimulira školovanje za ova zanimanja i da takve kadrove zadrži na domicilnom području, Grad Ivanec u novoj ak. godini povećava iznose stipendija za takva zanimanja s dosadašnjih 500 na 800 kuna mjesečno. Deficitarnim zanimanjima proglašeni su mag./inž. elektrotehnike i strojarstva, doktori medicine te mag. farmacije i logopedije.

stipnedije1__2018.jpg

Ukoliko kvota za ova zanimanja ostane nepopunjena, dodijelit će se stipendije za druga deficitarna zanimanja i to za mag./inž. građevinarstva te za mag. edukacije matematike i fizike.

Stipendije za deficitarna zanimanja dodjeljuju se pod uvjetom da njihovi korisnici nakon završetka studija, ako postoji potreba, ostanu raditi na području grada Ivanca najmanje onoliko vremena koliko su dobivali stipendiju, na što će se studenti obvezati ugovorom.

Ukoliko će ivanečki poduzetnici dodjeljivati stipendije srednjoškolcima u nastojanju da si na taj način osiguraju potreban kadar, Grad Ivanec će svakom poslodavcu svaku takvu stipendiju sufinancirati s najviše 200 kuna mjesečno. Dakle, odluči li poduzetnik učenika stipendirati s npr. 400 kuna, Grad će poduzetniku mjesečno trošak stipendije sufinancirati s 200 kuna.

To je mjera koju Grad uvodi kao benefit kojim želi pomoći direktno gospodarstvenicima, a o kojoj je gradonačelnik Milorad Batinić na nedavnom sastanku informirao poduzetnike te ih pozvao da tu pogodnost iskoriste.