Humanoidni robot Pepper dočekao učenike 6. OŠ Varaždin te s njima čak i zaplesao

Varaždinske vijesti | 1.12.2018. u 20:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Zadnji četvrtak u studenom potpuno je obilježio dolazak robota Pepper u VI. OŠ Varaždin, a iza ovog događaja, zapravo, stoji dječja znatiželja koja može pokrenuti prekrasne stvari. Za dolazak robota Pepper zaslužna je učenica 2. D razreda Katja Kukec koja je sa svojim ocem prisustvovala na Danima otvorenih vrata Fakulteta informatike i organizacije. Tamo je pristupila timu ljudi od kojih je po prvi puta čula da u Hrvatskoj postoji robot nalik čovjeku te da taj robot posjećuje škole ako dobije pozivnicu. Nije dugo trebalo da Katja pošalje e-mail u kojem poziva Pepper u svoju školi i u svoj 2. D razred.

Pepper je stigla u društvu Sandre Kovačić-Vešligaj i Ines Celižić iz Hrvatskog telekoma te inženjera Brune Podvezanca iz robotičke tvrtke Boka koji programira sve što robot treba raditi.

- Učenici su cijelo jutro nestrpljivo čekali dolazak robota Pepper te zamišljali kako izgleda, što sve može raditi, što ga sve mogu pitati. Pepper je bio dočekan kao zvijezda uz znatiželjne poglede svih prisutnih. I čim se probudio počeo je poimence pozdravljati sve učenike 2. D razreda. Učenici nisu očekivali da će robot Pepper izgovoriti njihovo ime pa je oduševljenje bio neopisivo - kažu iz škole.

Idejni projekt koji stoji iza robota Pepper spojio je tri strane: robotičku start up tvrtku BOKA, Fakultet elektrotehnike i računarstva (Zavod za automatiku i robotiku) i Hrvatski Telekom. Sandra Kovačić-Vešligaj ukazala je na važnost upoznavanja učenika sa STEM područja. Budući da je to učenicima relativno nov termin, robot Pepper je objasnio što STEM znači i na najbolji način pokazao što nam nove tehnologije donose i čime se mogu baviti učenici koje zanima znanost, a ponajprije robotika.

- Učenici su mogli vidjeti kako robot Pepper pokreće ruke i tijelo te gestikulira, okreće glavu prema izvoru zvuka, odnosno prema onome tko joj se obraća što joj omogućuju zvučnici, kamera i fini senzori. Pepper je zatim pokazala odlične plesne pokrete u kojima su joj se s veseljem pridružili svi učenici 2. D razreda. Nakon upoznavanja s 2. D razredom i učiteljicom Čerpinko, Pepper je upoznala ostale učenike 1.- 4. razreda u holu škole. Učenici su bili iznenađeni, uzbuđeni i oduševljeni onim što vide jer nisu očekivali da će sresti robota na hodniku svoje škole. Zasigurno će dolazak robora Pepper nadahnuti mnoge male umove naše škole da se okušaju u robotici te da jednog dana možda predstave nekim drugim generacijama svog humanoidnog robota - zaključuju iz škole.

Pepper_4.jpg

Pepper__3.jpg

Pepper__2.jpg