FOTO: Zdravlje u bojama na IV. OŠ - učenike oduševili zdravi sokovi i grickalice Foto: Ivana Dreven

FOTO: Zdravlje u bojama na IV. OŠ - učenike oduševili zdravi sokovi i grickalice

| 7.3.2018. u 20:01h | Objavljeno u Društvo

Uzrokovani lošim prehrambenim navikama, pretilost i prekomjerna težina djece postaju sve veći problem te dovode do sve učestalije pojave kroničnih nezaraznih bolesti kao što su šećerna bolest tipa II, bolesti krvožilnog sustava te neke vrste tumora, i to u sve mlađoj populaciji.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je 42 milijuna djece u svijetu pretilo, a pretilost je sve veći problem i u Hrvatskoj. Istraživanja pokazuju da su školska djeca u Hrvatskoj na 4. mjestu prema učestalosti pretilosti u Europi. Više od 20 posto školske djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 7 posto ih je pretilo. Ovi se postotci, k tome, iz godine u godinu povećavaju.

"Zdravlje u bojama"

- Provedene ankete pokazale da su da naša djeca ne jedu zdravo, zato i radimo na tome da prihvate zdrave prehrambene navike, a što duže provodimo ovakve aktivnosti, vidimo da djeca to sve više prihvaćaju. Ovakve radionice na njih imaju veliki utjecaj i dobro ih prihvaćaju, naročito djeca u predadolescenciji, od 6-12 godina starosti. Istraživanja su pokazala da je to ključno razdoblje za prihvaćanje pravilnih prehrambenih navika. Upravo zato smo se odlučili provoditi ovaj projekt za učenike od 1. do 4. razreda i starije vrtićke dobi - pojasnila je prof. Karmen Kokot iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin na radionici "Zdravlje u bojama" održanoj 6. ožujka u IV. osnovnoj školi Varaždin u sklopu projekta "Srcem i znanjem do zdravlja".

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-05.jpg

Cilj je smanjiti unos hrane koja sadrži veće količine bijelog brašna, šećera, soli i masti pa su učenici imali priliku doznati da su i njihove zdrave "zamjene" - hrana "u bojama", odnosno voće i povrće - vrlo ukusne.

Roditeljske pogreške

- Budući da je kod djece ove dobi najveći problem prekomjerno konzumiranje šećera, ovdje naglasak stavljamo na zamjenu za šećer, a to je voće. A najčešće pogreška roditelja je nagrađivanje djece slatkišima. Mi djeci želimo pokazati da jelo može biti slatko i ukusno i bez rafiniranog šećera - istaknula je Kokot, dodavši da djeca jako dobro reagiraju na radionice.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-09.jpg

- Kažu nam da se vratimo. Iznenade se što sok može biti tako sladak bez šećera. Naravno da sve ovisi o vrsti voća koje koristimo, a za zaslađivanje se može koristiti i suho voće te med - napomenula je.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-03.jpg

Učenice Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, buduće tehničarke nutricionizma, učenicima su pripremile zdrave, prirodne napitke od jabuka, limuna, mrkve, naranči i mandarina, pokazale su im kako pripremiti zdravije čokoladno mlijeko, a počastile su ih i zdravim grickalicama - ukusnim čipsom od jabuke s tamnom čokoladom koji su pripremili učenici - budući prehrambeni tehničari.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-11.jpg

Skriveni šećer

Prof. Kokot s učenicima je proučavala deklaracije na sokovima, voćnim jogurtima i drugim proizvodima kako bi otkrili koliko se šećera nalazi u njima. Ukazala im je i pod kojim se sve nazivima šećer skriva na deklaracijama, razgovarali su o tome kako šećer utječe na zdravlje ljudi, a dobili su i knjižicu s receptima kako bi i kod kuće, zajedno s roditeljima, sami pripremali zdrave obroke i napitke.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-12.jpg

Među učenicima na radionici bili su i Vanja, Janko i Elena, koji su se složili da ne bi smjeli jesti puno slatkiša, kao i da im zdrava hrana daje vitamine i više energije.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-13.jpg

Ravnateljica Jasmina Dvorski istaknula je da IV. OŠ već pet godina sudjeluje u projektu Shema školskog mlijeka, odnosno školskog voća i povrća.

"Čarobnjaci" u kuhinji

- Pazimo da su nutricionistički naši mliječni obroci prilagođeni dobnoj skupini, odnosno potrebama intelektualnog napora naši učenika. Inače, limitirani smo s troškovima prehrane od pet kuna po danu, tako da se može reći da su naši kuhari "čarobnjaci" jer za pet kuna dnevno naprave kvalitetan obrok - rekla je Dvorski i dodala da zdravoj prehrani pridaju osobitu pozornost.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-04.jpg

- Budući da djeca imaju po pet-šest sati aktivnog boravka u školi, stalo nam je da ih kroz ovakve projekte senzibiliziramo te da ta znanja i sposobnosti ponesu i svojim kućama. Svrha je da djecu u što ranijoj dobi naučimo što je to zdrava prehrana. Kroz izvannastavne aktivnosti u razrednoj nastavi, ali i u predmetnoj nastavi, razvijamo dodatne sadržaje kroz projekte. Tako će nam i ovaj projekt dodatno oplemeniti nastavu, ali i pridonijeti kvalitetnom provođenju slobodnog vremena - naglasila je ravnateljica.

Nagrađeni projekt "Srcem i znanjem do zdravlja"

Prof. Karmen Kokot autorica je i voditeljica projekta "Srcem i znanjem do zdravlja" za koji je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin dobila godišnju volontersku nagradu "Otisak srca" Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kao jedan od pet nagrađenih inovativnih modela volontiranja u srednjim školama.

Projekt uključuje učenike u volonterski rad na području nutricionizma, a temelji se na ranijim aktivnostima koje su učenici tehničari nutricionisti provodili u školi i lokalnoj zajednici. Usmjeren je na rješavanje problema u lokalnoj zajednici vezanih uz loše prehrambene navike koje dovode do razvoja kroničnih nezaraznih bolesti. U sklopu projekta, u školama u Varaždinskoj županiji provode se radionice "Zdravlje u bojama".

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-01.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-02.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-06.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-10.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-14.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-15.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-16.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama__8_.jpg