FOTO: Zabavno učeničko poduzetništvo na Školskom sajmu u Sv. Iliji Foto: Ivana Dreven

FOTO: Zabavno učeničko poduzetništvo na Školskom sajmu u Sv. Iliji

| 12.10.2016. u 20:27h | Objavljeno u Društvo

Školski sajam koji je Učenička zadruga "Ilek" Osnovne škole "Vladimir Nazor" Sveti Ilija organizirala u povodu Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje, bio je pravi hit.

Oduševljeni su bili i učenici, učitelji, roditelji i brojni posjetitelji koji su u srijedu poslijepodne došli u središte Sv. Ilije, gdje su se na štandovima prodavali kolači, zimnica, različite vrste kruha i peciva, voće, povrće, ali i ručno izrađeni nakit, ukrasi te mnoštvo drugih proizvoda. Uz bogatstvo boja, okupljene su mamili i mirisi pečenih kestena i raznih drugih slastica.

- Ovo je šesti po redu Sajam kruha, koji organiziramo u povodu Dana kruha. Željeli smo napraviti nešto više od obične svečanosti zahvale za plodove zemlje. Tako smo i došli na ideju da napravimo ovaj integrirani nastavni dan, kada učenici postaju poduzetnici, i taj poduzetnički proces oni prolaze od njegovog samog početka, od ideje, dogovora oko ponude, uključivanja roditelja i zajednice u život i rad škole, sve do uređenja štandova i prodaje proizvoda. Moram naglasiti da su mame, tate, djedovi i bake bili također neopisivo vrijedni i zainteresirani - rekla je, između ostalog, Anđelka Rihtarić, ravnateljica škole, i naglasila da je u svemu tome naljepši osjećaj zajedništva.

Svaki je razred na svom štandu prodavao različite proizvode koje su izradili sami ili uz pomoć svojih roditelja, djedova i baka, uz pomno razrađenu "tajnu strategiju" jer je konkurencija bila jaka. Maštovitost su pokazali razrednim plakatima, natpisima za prodaju i pristupom kupcima.

- Korist ovog sajma je i u tome što djeca uče poduzetništvo na jedan zabavan način, i ovdje objedinjuju sva znanja i vještine koje uče u školi i kod kuće - istaknula je ravnateljica, dodavši da je sajam i humanitarnog karaktera.

- Prihod dijelom ide za učeničku zadrugu, dijelom razredima za njihove razredne potrebe poput maturalnih putovanja ili škole u prirodi, a dio prihoda ide u humanitarnu namjenu. Naime, u Svetom iliji nalazi se samostan sestara Kćeri Božje Ljubavi koje imaju svoje misionarske kuće u Africi kojima ćemo uplatiti dio prihoda. Odvajanje dijela prihoda u humanitarne svrhe bila je i jedna od temeljnih zamisli ovog sajma - kazala je ravnateljica.

Osim učenika, sudjelovale su i udruge s ovog područja - Udruga žena Doljan s domaćim slasticama, Športsko-ribolovno društvo Keder iz Beletinca koje je pripremilo ribu, te Rekreacijsko športsko društvo Seketin koje se uključilo prodajom kokica. Pomogli su i članovi DVD-a Sveti Ilija, koji su osigurali prostor i zatvorili ulicu kako bi se sajam neometano održao. Svečanost su uveličali i mališani iz Dječjeg vrtića Anđeo te članovi KUD-a Ježek iz Beretinca, čiji su mali folkloraši i tamburaši izveli prigodan program.

- Sajam je odlično prihvaćen, osim roditelja i drugih mještana dolaze nam i ljudi iz šire okolice, jer znaju da prodajemo domaće proizvode. Atmosfera je odlična, peku se kesteni, "potrgane gaće", palačinke, hot-dogovi, pljeskavice... Učenici su zaista domišljati i to je najbolje od svega - zaključila je ravnateljica.

Simona Benc i Petar Bosilj, učenici 1.b razreda, bili su puni dojmova s njihovog prvog sajma. U pripremi proizvoda pomogli su svojim roditeljima, a bili su zadovoljni jer su, kako su nam rekli, puno toga prodali.

- Ja sam za ovaj sajam pripremio pekmez i nekoliko vrsta kruha, a najviše mi je pomogla baka. Sviđa mi se ovdje na sajmu i već sam dobio neke ideje za sljedeći sajam - rekao je Petar.

Leon Malnar iz 5.b razreda sa svojim je prijateljima prodavao klipiće, kolače, jabučni ocat, domaće mlince i rezance, ukrasne tikvice i još mnogo toga, a posebno je bio ponosan na pravi domaći maslac koji je izradila njegova baka, potvrdivši tako da su bake "glavne" za domaće proizvode.

Osmaši su sajam shvatili vrlo ozbiljno pa su osim prodaje na štandu posjetiteljima nudili i palačinke, koje su se brzo razgrabile.

- Naš je razred puno toga pripremio. Imamo raznih vrsta kolača, peciva i kruha, ukrase, sokove, pečemo palačinke. Pomogli su nam roditelji, ali smo i sami dosta toga izradili. Zadovoljini smo prodajom, a taman nam se i vrijeme popravilo pa je došlo puno ljudi. Zadovoljni smo održavanjem Školskog sajma, pripremali smo se za to i lijepo je osjetiti se važnim i odgovornim za nešto - rekla nam je Lea Juriša iz 8.b razreda.