FOTO Više od tisuću djece i mladih na 24. Kajkavijadi u Varaždinskim Toplicama Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO Više od tisuću djece i mladih na 24. Kajkavijadi u Varaždinskim Toplicama

I.D./Varaždinske vijesti | 28.11.2016. u 20:21h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Društva Naša djeca Varaždinske Toplice u subotu i nedjelju, 26. i 27. studenoga, u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana je 24. Kajkavijada.

Na dječjoj revijalnoj manifestaciji, kojoj je cilj očuvanje kajkavskog govora i kajkavske kulturne baštine, sudjelovala su 1.032 djeteta. Sudionici Kajkavijade od vrtićkog uzrasta do 18 godina stigli su iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Varaždinske županije.

Predsjednica topličkog DND-a Smirna Turkalj istaknula je da je u 24 godine ovo bila najuspješnije organizirana manifestacija u čiju se organizaciju uključio velik broj volontera, a djeca su ponovo pokazala ono najbolje što rade na očuvanju kajkavskog govora.

Voditelji s djecom tijekom cijele godine rade na očuvanju kajkavskog govora i kulturne baštine te za nastup na Kajkavijadi izaberu najbolje od onog ono što vježbaju u vrtićima, školama, KUD-ovima, DND-ima, drugim udrugama. Djeca se predstavljaju s najrazličitijim točkama, recitacijama, recitalima, scenskim igrama, dramatizacijama starinskih običaja i dječjih igra, pjesmama, plesom, kroz folklorne, tamburaške, zborske nastupe. I to uglavnom u narodnim nošnjama ili stiliziranim narodnim nošnja, osim ako točka ne zahtjeva nešto drugo – rekla je Turkalj.

U nazočnosti predstavnika Varaždinske županije i Grada Varaždinskih Toplica, s gradonačelnicom Gorankom Štefanić, 24. Kajkavijadu otvorila je dječje gradonačelnica, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Varaždinskih Toplica, Lorena Valent. Uz nastup uzrasta dječjih vrtića u subotu poslijepodne te nastup uzrasta osnovne i srednje škole u nedjelju poslijepodne, mali gosti u Varaždinskim Toplicama imali su organiziran razgled grada i rimskih iskopina, besplatan posjet Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice i sudjelovanje u Rimskim dječjim igrama kao i kupanje u bazenima hotela Minerva.