FOTO Učenici OŠ Beletinec prikupili hranu za korisnike Socijalne samoposluge

Varaždinske vijesti | 1.4.2018. u 15:41h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Beletinec ožujak je protekao u iznimno radnom, poučnom i vedrom duhu. Učenici, djelatnici i zainteresirani roditelji sudjelovali su u brojnim aktivnostima, humanitarnim akcijama i poučnim predavanjima, dajući razdoblju prije Uskrsa posebnu vrijednost i toplinu.

Kroz korizmeno vrijeme održali su humanitarnu akciju prikupljanja hrane i higijenskih potrepština za potrebe korisnika Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna Varaždin“. Učenici i roditelji velikodušno su se odazvali ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji te su barem malo pomogli da i oni najugroženiji iz našeg društva imaju lijepe i sretne uskrsne blagdane.

Nadalje, učenici polaznici izvannastavne aktivnosti Domaćinstva sudjelovali su pak 16. ožujka u radionici „Izrada energetskih pločica' pod vodstvom prof. Lidije Vrbanić, dipl.ing. prehrambene tehnologije zaposlene u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin te njezinih triju učenika pomagača. Učenici su tijekom radionice saznali kako u domaćoj radinosti proizvesti nutritivno vrijedne energetske pločice od zdravih sastojaka: meda, oraha, lješnjaka, kakaa, maslaca, zobenih pahuljica, jabuka i ostalog suhog voća. Učenici su pokazali svoje kulinarske vještine koje redovito razvijaju i na nastavi Domaćinstva – tako su vrijedno i pažljivo vagali, sjeckali, prali, gulili i ribali jabuke, pripremali čokoladu, pržili orašaste plodove, miješali sve sastojke, pekli pločice te na kraju pospremali i oprali radni prostor i pribor. Najslađi dio cijelog radnog procesa bila je degustacija ručno izrađenih energetskih pločica koje su bile iznimno ukusne. Osim praktičnog rada, s učenicima se razgovaralo o zdravoj, raznolikoj i redovitoj prehrani te higijenskom rukovanju hranom i pravilnom upotrebom kuhinjskog pribora tijekom pripreme hrane.

U poslijepodnevnim satima 26. ožujka školom je vladala bučna i vesela atmosfera. Učiteljice i učitelji pripremili su prigodno obiteljsko uskrsno druženje kroz tri radionice za učenike i njihove roditelje. Roditelji se uvijek rado odazivaju na razne školske aktivnosti te je suradnjai više nego zadovoljavajuća. Tako su se i ovaj putodazvali u velikom broju, a uz roditelje su u posjet došli i mlađa braća i sestre učenika. Roditelji i učenici razredne nastave su pod vodstvom učiteljica Vesne Fadiga, Biserke Leskovar i Snježane Martinez izrađivali piliće i zečiće od vune te izrađivali gnijezda za njih od različitih prirodnih i umjetnih materijala. Radionicu za predmetnu nastavu vodila je učiteljica likovne kulture Marela Žamić-Levačić. Učenici su crtanjem i slikanjem izradili dugačku „zmiju“ koja će ukrašavati zidove Osnovne škole Beletinec. Učenici i djelatnici Škole pozivaju sve zainteresirane da dođu pogledati rezultate ove vesele i uspješne radionice.

U utorak 27. ožujka učenici su prisustvovali zanimljivom i poučnom predavanju. Školu je posjetila Janja Žnidarić, volonterka i humanitarka koja već nekoliko godina aktivno pomaže djeci Afrike, točnije Tanzanije. Učenicima je putem prezentacija i originalnih afričkih predmeta dočarala iskustva volontiranja u sirotištu Sv. Ante i dječjem vrtiću u Tanzaniji koje vodi udruga „Kolajna ljubavi“. U sirotištu je smješteno 40-ak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a volonteri se svesrdno trude udovoljiti svim njihovim potrebama. Učenici su saznali kako život djece u siromašnim dijelovima Tanzanije izgleda u potpunosti drugačije od njihovih života – nemaju osnovnih životnih uvjeta kao što je pitka voda ili riješeno stambeno pitanje, najčešće imaju samo jedan obrok dnevno i to onaj koji dobiju u školi, a teško se izvući iz tog začaranog kruga siromaštva. Zato se polaže veliki značaj u školovanje te djece kako bi im se omogućile što bolje mogućnosti napredovanja u životu. Uz teške životne priče napuštene i siromašne djece Tanzanije, Janja je učenicima predstavila i onu lijepu stranu Afrike i njezine jedinstvene netaknute prirode -fotografije sa safarija, posjet jezeru Malawi, plažama Indijskog oceana, plantažama vanilije, klinčića i cimeta.Ovim predavanjem volonterke Janje Žnidarić Osnovna škola Beletinec dopunila je aktivnosti koje od šk. god. 2014./2015. intenzivno provodi u sklopu projekta „Škole za Afriku“.

Posljednji dan nastave prije proljetnog odmora učenika učenici 7. razreda odlučili su zasladiti Uskrs i počastiti sve učenike i djelatnike pripremom i prodajom kolača, palačinki i ostalih slastica.

Nakon prodaje slatkih delicija, vrijedni i poduzetni sedmaši su s učenicima 8. razreda sudjelovali u edukativnom predavanju i radionici o Hitnoj medicinskoj službi. Predavanje su proveli djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije pod vodstvom glavnog tehničara Hitne medicine Zorana Žeželja. Učenici su saznali sve o Hitnoj medicinskoj službi, njihovim poslovima, zašto ih se i kada zove te, ono najvažnije, kako pravilno pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi – kako se izvodi reanimacija, čemu ona služi, kako postupati s osobom koja je bez svijesti i sa osobom koja je u svjesnom stanju. Kako sve ne bi ostalo samo na teorijskom znanju, tehničari Hitne medicine učenicima su omogućili stjecanje praktičnih vještina pružanja prve pomoći. Tako su učenici jedni na drugima vježbali postavljanje u bočni položaj, a na posebnim lutkama su vježbali reanimaciju unesrećenog (pružanje masaže srca i umjetno disanje). Bili su zadovoljni što su stekli nova korisna znanja i vještine uz nadu da im ipak nikad neće zatrebati.

- Iako je Osnovna škola Beletinec sa 63 učenika najmanja škola u Varaždinskoj županiji, svojim entuzijazmom i aktivnostima učenici i djelatnici nadoknađuju brojčani manjak i dokazuju kako nije bitno koliko si malen, nego koliko si velik u altruizmu i pomaganju drugima - kažu iz te škole.

Označeno u
Galerija slika