FOTO Srednjoškolci i studenti potpisali ugovore za županijske stipendije Foto: Krešimir Đurić

FOTO Srednjoškolci i studenti potpisali ugovore za županijske stipendije

| 28.12.2016. u 17:37h | Objavljeno u Društvo

Učenici srednjih škola i studenti koji su ove godine ostvarili pravo na županijske stipendije danas su u Županijskoj palači, u pratnji roditelja, potpisali ugovore o korištenju stipendija.

U školskoj, odnosno akademskoj godini 2016./2017. Varaždinska županija odobrila je ukupno 68 stipendija. Za nadarene studente i utvrđena zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju dodjeljuje se 30 stipendija, za studente loših socio-ekonomskih prilika dodjeljuje se 25 stipendija, a za učenike istog statusa dodjeljuje se 10 stipendija. Stipendije se dodjeljuju za svih 12 mjeseci te za učenike iznose 300 kuna, a za studente 700 kuna mjesečno.

- Od ovih 68 stipendija, 30 ih se odnosi na deficitarna zanimanja kao što su matematika, fizika, liječnici i još nekoliko koje smo odabrali u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Preostale stipendije dodjeljuju se prema socijalnim kriterijima. Nadam se da će biti zadovoljni svi koji su dobili stipendiju, no nije ni bilo puno odbijenih zahtjeva jer su se kriteriji unaprijed znali i svi su znali hoće li ostvariti pravo na stipendiju - istaknuo je župan Predrag Štromar koji je, zajedno s dožupanom Alenom Kišićem i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, prisustvovao potpisivanju ugovora.

- S ovih novih 68 stipendista prelazimo brojku od njih 200 koliko će ih ove godine dobiti stipendiju. Stipendije su neka vrsta nagrade i natjecanje za one najbolje, jer ocjene imaju vrlo bitnu ulogu i naravno da se onda studenti trude da budu što izvrsniji, kvalitetniji i bolji, jer ako budu uspješni, i iduće će godine nastaviti dobivati stipendiju - napomenuo je Štromar.

Među novim stipendistima je i Josipa Lendl, učenica 5. razreda medicinskog smjera Srednje škole u Maruševcu.

- Ova stipendija mi znači jako puno, jer imamo puno praktične nastave. Treba mi za kartu pa mi novac neće morati davati roditelji što će nam jako olakšati. Usto, stipendija mi najčešće treba za stvari koje su mi potrebne za školu - kazala je Josipa, što pokazuje da stipendije odlaze u prave ruke - mladih, odgovornih ljudi.

- Studiranje je predivno razdoblje života, međutim, to razdoblje treba financirati. Ova stipendija nam značajno olakšava život na faksu. Ako je fakultet zahtjevan, studenti nemaju vremena raditi uz studiranje pa nam onda "uskače" stipendija. Treba se hraniti, oblačiti, kupiti knjige i za sve je to potreban novac - rekao je ovom prigodom Petar Meić, student prve godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

 

Galerija slika