OŠ Trnovec Foto: Martin Novosel/O.T.B.

FOTO: Prvašićima u Trnovcu priredili svečanu dobrodošlicu, krenula i "Škola za život"

M.N./Varaždinske vijesti | 3.9.2018. u 14:51h | Objavljeno u Društvo

Krenuo je prvi dan nove školske godine, a najveću promjenu će doživjeti prvašići koji po prvi puta u životu kroče u učeničke klupe. Osnonvna škola Trnovec i Osnovna škola Šemovec u općini Trnovec Bartolovečki su svojim prvašićima, u pratnji roditelja ili staratelja, priredili program dobrodošlice. Ove godine se u prvi razred OŠ Trnovec upisalo 33 prvašića koja su podijeljena u dva razreda sa 17 i 16 učenika, a oni su prva generacija koja će krenuti od prvog razreda s eksperimantalnim programom "Škole za život".

- Ovo je velika stvar i za prvašiće koji su danas krenuli u prve razrede i kojima prethodi i lakši i bolji način sudjelovanja u obrazovanju i jako mi je drago da se to dogodilo u našoj školi u Trnovcu. Izuzetno sam ponosan što smo se izborili da uđemo u taj eksperimentalni program, posebice za jednu prigradsku općinu kao što je Trnovec. To je jedna velika stvar i veliki napredak za samu općinu kao i za prvašiće - rekao je Zvonko Šamec, načelnik općine Trnovec Bartolovečki.

Na svečanosti u OŠ Trnovec prisutna je bila i Sanja Polak, učiteljica razredne nastave i članica mentorskog tima projekta "Škole za život", koja je naglasila da je cilj ovog eksperimentalnog programa da djeca dobiju želju za učenjem, da uče rješavati probleme, da se kritički osvrću na sve što promatraju oko sebe.

- Koristimo sve moguće vlastite stručne potencijale da u svim segmentima podržimo sve učitelje. Zahvaljujemo im se što su željeli ući u ovaj projekt, a to je za sve nas jedan novi izazov. Namjera ovog programa je da se paradigma učenja promijeni i da ljudi shvate da ne uče ono što piše u udžbeniku zbog udžbenika samog, nego zato jer će im to jednog dana trebati u životu - rekla je Polak.

Bilo je jako lijepo vidjeti da je cijela zbornica, gotovo jednoglasno prihvatila ideju jer smo svi svjesni da današnja djeca, okruženje u kojem živimo iziskuje novi način obrazovanja. Današnje generacije su generacije digitalnog doba, žive na drugačiji način. I zato je došlo vrijeme da ovaj sustav obrazovanja, koji apriori nije loš, treba mijenjati – rekla je ravnateljica OŠ Trnovec, Radmila Sačić.

U OŠ Šemovec, 26 je učenika prvog razreda, u dva razredna odjela. I njih su dočekali stariji učenici i pripremili im kratku priredbu kako bi se u školi osjećali ugodno. Dobrodošlicu im je, uz načelnika Šameca, poželjela ravnateljica škole Marina Hižak.

- Kao i svake školske godine radimo na odgoju i obrazovanju, a velik je izbor izvannastavnih aktivnosti. Učenicima i roditeljima pruža se i mogućnost produženog boravka, u kojem očekujemo grupu od 15-ak polaznika. Svim učenicima želim uspješnu školsku godinu - kazala je Hižak.

- OŠ Šemovec postiže fenomenalne rezultate u odgojno-obrazovnom procesu, a to se vidi i po puno nagrada koje osvajaju na natjecanjima. Ponosan sam da imamo školu s takvim rezultatima zahvaljujući dobrom radu ravnateljice s njezinim timom u školi - izjavio je načelnik Šamec te najavio da će škola za koji dan imati nova igrala na dječjem igralištu.