FOTO: Proslavljena 70. godišnjica Osnovne škole Sračinec

VV | 31.5.2018. u 11:35h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U utorak i srijedu svečano je bilo u Osnovnoj školi Sračinec - proslavljena je 70. godišnjica od izgradnje zgrade škole u Sračincu i 150 godine školstva u Sračincu. U utorak je priređena svečanost za djelatnike škole i umirovljene djelatnike, a u srijedu su na svoje došla djeca sportskim igrama i zabavom na igralištu područne škole u Svibovcu Podravskom.

- Sve je počelo ovdje, u ovom "starom" dijelu naše školske zgrade u Sračincu prije 70 godina. Drago mi je da su s nama naši bivši zaposlenici koji su sada u zasluženoj mirovini, hvala im za sve čime su pridonijeli razvoju ove škole. Vjerujem da nastavljamo put naših sumještana koji su shvaćali važnost obrazovanja. Naime, prije 70 godina upravo su naši mještani izgradili ovu školu. Sav materijal za gradnju dopremali su besplatno, a tadašnja općina je osigurala 46 zidara koji su besplatno gradili školu. Gradnja je trajala godinu dana i 4. travnja 1948. godine svečano je otvorena škola u zgradi gdje smo sada. Iste godine u Sračinec je provedena elektrifikacija, a škola je bila prva zgrada u kojoj je zasjala žarulja. Sljedeća dogradnja škole bila je 1981./82. godine, zbog povećanog broja učenika. Tada su dograđene samo učionice, a škola i dalje nije imala dvoranu. Tek nakon 51 godine od izgradnje ove zgrade, a zahvaljujući našoj Općini, škola je napokon dobila i sportsku dvoranu. No, najveća ulaganja u školu počela su 2007. godine kada je Općina na čelu s načelnikom Božidarom Novoselcem ušla u projekt Javnog privatnog partnerstva, škola je dograđena i od tada imamo jednosmjensku nastavu. Tada je počeo najveći razvoj škole, što se tiče opremljenosti i sve višeg standarda. Veliko hvala Općini koja prepoznaje važnost obrazovanja te nam iz godine u godinu pomaže u didaktičkim sredstvima i opremom škole. Od ove godine Općina financira i učiteljicu koja
vodi produženi boravak, koji je u našu školu prvi put uveden. Evo prije nekoliko dana u dvorištu je postavljena i solarna pametna klupa, svojevrsni dar za naš jubilej. - naglasila je u svom izlaganju ravnateljica Osnovne škole Sračinec Lidija Valec.

U nastavku je održan kulturni program koji su izveli učenici, izveden je i igrokaz o tome kako je nastava izgledala nekad, a kako se uči danas, a otvorena je i lijepa izložba škole kroz povijest gdje su se mnogi prisjetili svojih udžbenika i načina kako su učili.

- Drago mi je da danas ovdje vidim moja učiteljice i učitelje te školske kuharice koje su nas hranile i uvijek imale krišku više ako je trebalo. Moj zamjenik i kolega Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Domagoj Bačani i ja, svi smo krenuli iz ove škole. Zato se uvijek želimo na neki način odužiti svima vama koji danas odgajate našu djecu i unuke. Već godinama nam je naša osnovna škola prioritet. Svake godine održavamo sastanak s učiteljima i ravnateljicom gdje dobivamo ideje u što trebamo ulagati. Po tome smo jedna od rijetkih općina, jer to nam nije zakonska obaveza. Općina je financirala mnogobrojna didaktička sredstva, opremila informatičku učionicu, donirala projektore, ormariće za stvari učenika,
plaća školsku kuhinju, financira odlaske na natjecanja, školu plivanja i još mnogo toga. Naša zasluga je tu mala, mi samo upravljamo sredstvima naših mještana, na nama je samo da prepoznamo ono što je stvarno važno, a za nas to je obrazovanje. - istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Osnovnu školu Sračinec pohađa 554 učenice i učenika u 28 razrednih odjeljenja. S obzirom na to da je Općina Sračinec jedna od rijetkih općina s prirastom stanovništva, vrlo uskoro će trebati razmišljati o novoj dogradnji škole.