Ispred Alec Hunter Academy Foto: OŠ Petrijanec

FOTO Predstavnici OŠ Petrijanec na razmjeni u Ujedinjenom Kraljevstvu

Varaždinske vijesti | 2.5.2018. u 20:07h | Objavljeno u Društvo

U razdoblju od 16. do 20. travnja učenici Ivica Horvat, Lovro Koprek, Anja Kos, Iva Peharda te učiteljice Jasminka Belščak, koordinatorica projekta i Ivana Zdelar sudjelovali su na prvoj kratkoj razmjeni učenika u sklopu ERASMUS + projekta "No Place for Hate" u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Projekt je u potpunosti financiran iz odobrenih sredstava Europske unije. U razmjeni učenika sudjelovali su i partneri iz Rumunjske, Portugala, Turske i Poljske, a domaćini su bili članovi tima škole Alec Hunter Academy, Braintree.

- Učenici su uspješno predstavili našu državu i školu te su marljivo sudjelovali na nastavi tijekom koje su upoznali organizaciju odgojno - obrazovnog procesa škole domaćina. Zaključili su kako se naše škole razlikuju po opremljenosti, obvezi nošenja uniformi i načinima provjere znanja, ali i da postoje velike sličnosti u podjeli nastavnih predmeta na obavezne i izborne. Naši su učenici potaknuli svoje prijatelje iz drugih škola i na ples te su zajedno zaplesali tradicionalni petrijanečki ples „Šrotež“ - kažu iz OŠ Petrijanec.

Susret u Ujedinjenom Kraljevstvu bio je prilika za upoznavanje jezika i običaja te zemlje, kao i za razgledavanje. Domaćini su članove timova proveli centrom grada Braintree i centrom Londona gdje su vidjeli neke od najpoznatijih znamenitosti: Tower of London, London Bridge, London Eye, Big Ben, House of Parlament i katedralu Westminister, a prošetali su i obalom rijeke Temze. Nakon razgleda dvorca Framlingham, u kojem je obitavala dinastija Tudor, učenici su se poigrali na obali Sjevernoga mora u gradu Aldeburgh. Svoju su budućnost mogli zamisliti na Sveučilištu u Cambridgeu gdje su se provozali rijekom Cam.

Svi sudionici razmjene učenika podijelili su znanja, iskustva i ideje, a bogatiji su i za nova prijateljstva. Razmjena učenika završila je svečanom podjelom certifikata i pozivom partnera na dolazak u Hrvatsku te sudjelovanje na treningu učitelja koji će se održati u Osnovnoj školi Petrijanec od 4. do 8. lipnja.

na obali Sjevernog mora

Označeno u