FOTO: Plesom 600-tinjak učenika započeo Dan kulture u 6. osnovnoj školi Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Plesom 600-tinjak učenika započeo Dan kulture u 6. osnovnoj školi

| 26.4.2017. u 13:32h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskoj 6. osnovnoj školi danas se, petu godinu zaredom, održava "Dan kulture". Riječ je o manifestaciji čiji je cilj kod učenika razviti svijest o važnosti kulture u svakodnevnom životu.

Učenici od 1. do 6. razreda, njih 600-tinjak, u prijepodnevnim je satima tako zaplesalo na novouređenom školskom trgu. Nastupe svojih kolega ostali su učenici i brojni prisutni roditelji nagradili dugotrajnim pljeskom.

- S ponosom možemo istaknuti da nam je ovo već 5. Dan kulture, a druga je godina kako naši učenici, svi zajedno u jutarnjem terminu, izlaze na školsko dvorište i sudjeluju u plesovima. Plesom kod učenika želimo razvijati osjećaj za domoljublje i za svoj zavičaj te su tako učenici naučili šest zavičajnih plesova. Učeći ples u školi i kasnije će znati plesati, a ples je izvrsna društvena vještina koja nas ujedno uči kako se kulturno odnositi jedni prema drugima - naglasio je Mario Stančić, ravnatelj 6. OŠ Varaždin.

Dan kulture škola je organizirala u suradnji s Centrom tradicijske kulture Varaždin i Krešimirom Plantakom, koji je organizirao plesne edukacije za učitelje kako bi oni svoje znanje mogli prenijeti na učenike. Dan kulture nastavlja se u 17 sati izložbom učeničkih radova u hodnicima škole i prodajnom izložbom učeničke zadruge, nakon čega će se u 17.30 sati održati cjelovečernja priredba tijekom koje će učenici pokazati što su sve naučili, uz nastupe školskog zbora, plesača, dramskih sekcija te radove učenika na engleskom i njemačkom jeziku.

Vrijedi spomenuti da su učenici svoje plesne vještine pokazali na novouređenom školskom trgu koji je nastao u suradnji s učenicima.

- Mi uvijek osluškujemo glas naših učenika i njihovih roditelja. Oni su izrazili želju da tijekom nastave mogu izaći van, a koristi toga su mnogostruke, od onih zdravstvenih pa do rasterećenja od redovitih školskih obaveza tijekom školskog dana. Učenicima od 1. do 4. razreda omogućen je jedan izlazak na školsko dvorište nakon prvog školskog sata, a učenicima viših razreda nakon četvrtog školskog sata, te se oni druže, trče i, najvažnije od svega, borave na svježem zraku te se na nastavu vraćaju svježi - naglasio je ravnatelj i dodao kako na ovu ideju došli i kroz suradnju s partnerskim školama iz Danske i Austrije.

- Njihovi učenici redovito izlaze na školsko dvorište, neovisno o vremenskim uvjetima. Cilj nam je napraviti učionicu na otvorenom i organizirati nastavu iz prirode i društva te biologije, ali i raznu drugu eksperimentalnu nastavu iz fizike i tehničke kulture, a za učenike nižih razreda namjeravamo organizirati i radionicu tako da dobe prostor na kojem će se moći zadržavati i prije i poslije škole - najavio je ravnatelj.