FOTO: Mališani Dječjeg vrtića "Zeko" o medu učili kroz Medeni doručak

| 22.11.2017. u 16:30h | Objavljeno u Društvo

U dječjem vrtiću „Zeko“ iz Trnovca Bartolovečkog danas je održana edukativna radionica na temu “medeni“ doručak. Radionica je održana na način da su djeca samostalno pripremila „medeni“ doručak koji se sastojao od kruha, maslaca i meda.

Dječji vrtić posjetio je i vlasnik OPG-a Kefelja kao i predsjednik pčelarskog društva Varaždin Goran Danko koji su ih vodili kroz radionicu te ih upoznali sa životom pčela, istraživačkim aktivnostima s mikroskopom, pčelinjoj zajednici te pčelinjim proizvodima koje su na kraju svi zajedno kušali.

Uz to, djeca su mogla razgledati i izložbu o pčelarstvu. Medenom doručku pridružio se i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je naznačio kako ovaj medeni doručak koji se provodi u okviru projekta „Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvod Varaždinske županije“ mališane od najranije dobi uči o važnosti meda te o zdravoj prehrani.

- Drago mi je da je ovaj projekt zaživio, vrtićka djeca se imaju prilike upoznati s pčelarstvom, proizvodima od meda, a imaju prilike i vidjeti pčele u košnici. Ideja je potekla od našeg resornog odjela za poljoprivredu, najmlađi se tijekom pedagoške godine u vrtićima, na njima prihvatljiv i pristupačan način, upoznaju upravo s tradicionalnim proizvodima, a projekt se provodi i distribucijom edukativne prigodne brošure u vrtićima, koja osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - rekao je zamjenik župana Paljak.

Pročelnica Općine Trnovec Bartolovečki, Sonja Ružić Cvrtnjak istaknula je kako Općina podržava svaku aktivnost koja se odnosi na razne edukacije sumještana posebno onih najmlađih.

- Zahvaljujemo svima koji su omogućili da se provede ova aktivnost. Inače, financijski podupiremo ovu aktivnost te ćemo i nadalje to raditi jer vrlo je korisno da se najmlađi upoznaju s proizvodima koji su zaštičeni i koji su domaći te naravnoi sa tradicionalnim obrtima pa da se sačuvaju i zaštite od zaborava - naglasila je Ružić Cvrtnjak.