FOTO: I u Gospodarskoj školi unaprijedili razvrstavanje otpada Foto: Čistoća Varaždin

FOTO: I u Gospodarskoj školi unaprijedili razvrstavanje otpada

Varaždinske vijesti | 27.1.2018. u 15:36h | Objavljeno u Društvo

Tvrtka Čistoća d.o.o., kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina i 13 općina u Varaždinskoj županiji, osigurala je kutije s vrećama za razvrstavanje otpada i u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Uz kutije s vrećama u istim bojama (plava za papir i karton, žuta za plastiku, tetrapak i metal, crna za ostali otpad), učenici su dobili i letke s uputama za razvrstavanje otpada te čuvanje okoliša, a podijeljene su ujedno i kutije u koje se mogu odložiti rabljene baterije.

Gospodarsku školu na susretu s djelatnicima Čistoće predstavljao je 1.H razred. Prof. Vanja Perši tom je prigodom istaknula kako se u školi već otprije razvrstava otpad, ali da će suradnja s Čistoćom to unaprijediti.

- Imali smo mogućnost razdvajanja otpada, ali kante su bile jednake i nije se vidjelo koji otpad ide u koju kantu. Ovom suradnjom s Čistoćom riješit ćemo taj problem i razvrstavanje će biti efikasnije. U prvom polugodištu ove školske godine održane su prezentacije i predavanje o zbrinjavanju otpada, i to posebno plastičnog otpada. Pokušali smo učenicima objasniti posljedice, pokazati im razmjere neadekvatnog zbrinjavanja otpada. Tako da su naši učenici dobrim dijelom informirani o ovoj problematici - rekla je Perši te najavila da će preko Vijeća učenika svi razredi biti upoznati s novim sustavom razvrstavanja otpada u Gospodarskoj školi.

Projekt primarne selekcije otpada u obrazovnim i ostalim javnim institucijama Grada Varaždina provodi se od 2013. godine kada je tvrtka Čistoća započela s podjelom opreme za razvrstavanje otpada u osnovnim školama i vrtićima, a nakon čega su zatim uslijedile i sve ostale škole. Gospodarska škola tako je sada na popisu već više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je omogućeno razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

cistoca_gospodarska_skola_1.JPG

cistoca_gospodarska_skola_2.JPG

cistoca_gospodarska_skola_3.JPG

cistoca_gospodarska_skola_4.JPG