FOTO: Druga gimnazija Varaždin dobila moderno multifunkcionalno igralište

| 8.9.2016. u 11:49h | Objavljeno u Društvo

U dvorištu Druge gimnazije Varaždin danas je svečano otvoreno novoizgrađeno multifunkcionalno igralište.

Vanjsko multifunkcionalno igralište izrađeno je od gumenih obloga i akrilnoga premaza, a predviđeno je za košarku, rukomet, tenis, odbojku i nogomet. Izrađeno je po najvišim standardima, a izvođač je tvrtka GumiImpex iz Varaždina.

- Ovo je nešto što smo dugo iščekivali. Sa sportskom gimnazijom krenuli smo 2011. godine i nakon punih pet godina rezultati učenika su veliki, podsjetimo samo na 4. mjesto na Europskom prvenstvu u nogometu za učenike u Francuskoj. No igralište je uređeno ne samo za naše sportaše, nego i za sve učenike naše škole kako bi se što više uključili u školski sport, da počnu vježbati i oni koji baš i nisu aktivni. Primarni interes i cilj bio je da potaknemo što veći broj učenika na vježbanje i zdravi životni stil - istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan.

Za uređenje igrališta utrošeno je nešto više od 400.000 kuna, pri čemu je Varaždinska županija izdvojila 280.000 kuna, a razliku do pune cijene pokrili su sponzori. Otvorenju su prisustvovali župan Predrag Štromar, dožupan Alen Kišić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek te predstavnici sponzora i izvođača.

- Mi u Županiji izuzetno smo zadovoljni radom Druge gimnazije, naročito time što i sportaši mogu koristiti mogućnosti obrazovanja koje je usklađeno s njihovim treninzima, pri čemu su ravnateljica i profesori odlično napravili svoj dio posla. Sada smo napravili i ovo igralište koje je izuzetno dobro napravljeno i prvo je ovakvo u našoj županiji. Istina je da puno košta, no moramo omogućiti dobre uvjete našim potencijalnim olimpijcima, a vidimo da ih imamo u županiji. Ako se dobro ulaže u obrazovanje i sport, možemo i daleko napredovati - naglasio je Štromar.

Druga gimnazija Varaždin danas je započela i novi projekt čiji je cilj promicanje zdravlja učenika, a to je uvođenje voća i povrća u školsku prehranu. Naime, učenici će ove školske godine jedan dan u tjednu dobiti voće ili povrće.

- To je važno jer srednjoškolsko obrazovanje, za razliku od vrtića i osnovnih škola, nema školsku prehranu, stoga je ovo za nas početak novih planova na području brige za učenike i njihovo zdravlje na svim razinama. Ove godine također krećemo i u dvogodišnji projekt "Škole koje promiču zdravlje", u koji je uključeno svega devet škola u Hrvatskoj, a u sklopu tog projekta ćemo raditi nove aktivnosti za poboljšanje zdravlja učenika i općenito za njihov boljitak - rekla je ravnateljica.

Kako bi se stavio naglasak na veću svijest i jače uključivanje sporta u sustav obrazovanja, od 25. do 28. kolovoza Druga gimnazija Varaždin bila je domaćin i organizator 1. Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije. Također, Druga gimnazija Varaždin ima suradnju s civilnim sportskim društvima: Plesnom školom Varaždin, ŽRK "Koka" Varaždin te NK Varaždin.

U prigodnom programu u sklopu otvorenja novog igrališta nastupili su učenici Druge gimnazije, inače uspješni mladi sportaši.