FOTO Dan Osnovne škole Vinica obilježen učeničkim sajmom

Varaždinske vijesti | 25.4.2018. u 18:50h | Objavljeno u Društvo

Prigodnim programom te održanim 4. Markovim sajmom i 6. Kvizom znanja i spretnosti učenika 7. razreda Osnovne škole Vinica, spomenuta škola obilježila je svoj dan, ali i 380. obljetnicu spomena školstva.

Obilježavanju je prisustvovao i zamjenik župana Tomislav Paljak koji je pohvalio ovakve aktivnosti te je naznačio kako je škola u Vinici uvijek bila rasadnik dobrih i nadarenih učenika koji su svoje znanje i vrline pokazivali na mnogim natjecanjima.

- Čestitam ravnateljici i svim djelatnicima škole njihov dan, želim im još mnogo lijepih trenutaka te uspjeha. Imamo prilike vidjeti mnoge učeničke radove, posebno je aktivna školska zadruga „Vrčeki“ i lijepo je danas biti ovdje – rekao je Paljak koji je i u društvu ravnateljice škole Mirjane Jambriško obišao Markov sajam te je iskoristio priliku i svima čestitao Dane Općina Vinica.

Početak obučavanja djece u Vinici može se pratiti u vizitacijama iz 1638. godine, ali iz te godine nema pisanog ugovora o postojanju škole. Do 1784. godine, za vrijeme tog početnog perioda, gotovo da i nije bilo stalnih učenika - polaznika. U periodu od 1784. do 1857. godine broj polaznika bio je između 10 i 30 učenika, a školska zgrada nalazila se na viničkom trgu.

Nadalje, škola se borila s kroničnim bolestima, a na školstvo se odrazilo i društveno-političko uređenje. Za vrijeme 2. svjetskog rata nastava je bila neredovita i održavala se u neprikladnim uvjetima. Nakon rata škola započinje s radom u normalnijim uvjetima, spajaju se Djevojačka i Dječačka škola, smanjuje se broj nepolaznika škole, a područne škole Ladanje Gornje i Natkrižovljan priključuju se centralnoj školi 1959./1969. školske godine. Izgrađuje se i nova školska zgrada koja se otvara 1962. godine. Škola je temeljni nositelj kuturnog i prosvjetnog života.

Označeno u
Galerija slika