FOTO: Dan Elektrostrojarske škole: Priznanja, rezultati i projekti dokaz su kvalitete Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Dan Elektrostrojarske škole: Priznanja, rezultati i projekti dokaz su kvalitete

| 13.5.2017. u 18:12h | Objavljeno u Društvo

- Teško je sažeti sve rezultate i uspjehe iz proteklih godinu dana, no najvažnije je da je škola i ove godine dobila brojna priznanja od visokih škola i fakulteta, kao i priznanje Varaždinske županije za iznimna potignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju - istaknuo je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos na svečanoj sjednici održanoj u petak 12. svibnja povodom Dana škole.

Usto, protekle je godine učenik Elektrostrojarske škole Jurica Genc proglašen najboljim maturantom srednjih škola Varaždinske županije. Priznanje je škola dobila i za sudjelovanje u projektu “Zdravo” te na Sajmu obnovljivih izvora energije i Gospodarskom sajmu Varaždin, kao i za brojne humanitarne akcije i projekte.

- Osim na robotici i računalima, puno radimo i na humanitarnom području, jer želimo kod učenika razvijati  humanitarnu komponentu - naglasio je Kos, spomenuvši humanitarne radionice i akcije te prikupljanje donacija kojima su učenici Elektrostrojarske škole pomogli potrebitima.

Ravnatelj je istaknuo i brojne projekte u koje je škola uključena, počevši od izdavanja časopisa na njemačkom jeziku, multimedijalne izložbe učeničkih radova, učenja kineskog jezika, Večeri matematike i mnoge druge. Na školi djeluju čak tri centra izvrsnosti - iz fizike, novih tehnologija i hrvatskog jezika.

- Rezultati rada u centrima izvrsnosti vidljivi su na natjecanjima i brojnim projektima. Moram istaknuti da smo u sklopu CI za hrvatski jezik pokrenuli Prvu školsku televiziju, koja redovito prikazuje emisije koje rade sami učenici. Naša je televizija uživo prenosila kampanju “Odaberi svoju školu”, a prati i događanja na ostalim školama - naglasio je Kos, dodavši da je školi odobren projekt opremanja školske TV, pri čemu su iz Zaklade “Hrvatska za djecu” i županijskog proračuna dobili oko 200.000 kuna.

Spomenuo je i projekt “Prevencija elektroničkog nasilja”, provođenje obrazovanja odraslih, a od brojnih EU projekata izdvojio je projekte mobilnosti, Erasmus+ projekt “Unapređenje standarda nastavne/izvannastavne prakse i didaktičko metodičkih pristupa u radu s darovitim i talentiranim učenicima u skladu s europskom dobrom praksom”, projekt “Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji”, The European Job Market of the Youth”... Vrijedi spomenuti da je škola ambasador Europskog parlamenta, a već su prijavljeni i novi projekti, čiji je cilj unapređenje rada s nadarenim učenicima te povećanje financijske pismenosti učenika.

- Projekte radimo jer želimo našim učenicima izgraditi samopouzdanje i naučiti ih da poštuju druge ljude i različitosti. Važno je reći da puno ulažemo u opremu, radimo brojne projekte, ali puno ulažemo i u edukaciju nastavnika, jer smatram da škola koja nema kvalitetne nastavnike ne može biti dobra, bez obzira na opremljenost škole - naglasio je Kos i zahvalio svim učiteljima i učenicima na njihovom trudu.

Uslijedila je podjela priznanja učenicima koji su sudjelovali na županijskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, a koji su i ove godine postigli izvrsne rezultate. Među brojnim zapaženim rezultatima na svim razinama, izdvojimo 1. nagradu na državnoj Smotri radova grafička tehnologija i audio vizualne tehnologije, 1. mjesto na državnom natjecanju iz mehatronike, 1. nagradu iz fizike na Mjesecu nauke u Makedoniji te sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji iz fizike u Srbiji.

Sjednici su, uz nastavnike i učenike, prisustvovali i dožupan Alen Kišić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, predstavnici nekoliko fakulteta, Gospodarske i Obrtničke komore te HZZ-a.