FOTO: Dan Elektrostrojarske škole: Priznanja, rezultati i projekti dokaz su kvalitete

Napisao/la: -
FOTO: Dan Elektrostrojarske škole: Priznanja, rezultati i projekti dokaz su kvalitete Foto: Krešimir Đurić

- Teško je sažeti sve rezultate i uspjehe iz proteklih godinu dana, no najvažnije je da je škola i ove godine dobila brojna priznanja od visokih škola i fakulteta, kao i priznanje Varaždinske županije za iznimna potignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju - istaknuo je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos na svečanoj sjednici održanoj u petak 12. svibnja povodom Dana škole.

Usto, protekle je godine učenik Elektrostrojarske škole Jurica Genc proglašen najboljim maturantom srednjih škola Varaždinske županije. Priznanje je škola dobila i za sudjelovanje u projektu “Zdravo” te na Sajmu obnovljivih izvora energije i Gospodarskom sajmu Varaždin, kao i za brojne humanitarne akcije i projekte.

- Osim na robotici i računalima, puno radimo i na humanitarnom području, jer želimo kod učenika razvijati  humanitarnu komponentu - naglasio je Kos, spomenuvši humanitarne radionice i akcije te prikupljanje donacija kojima su učenici Elektrostrojarske škole pomogli potrebitima.

Ravnatelj je istaknuo i brojne projekte u koje je škola uključena, počevši od izdavanja časopisa na njemačkom jeziku, multimedijalne izložbe učeničkih radova, učenja kineskog jezika, Večeri matematike i mnoge druge. Na školi djeluju čak tri centra izvrsnosti - iz fizike, novih tehnologija i hrvatskog jezika.

- Rezultati rada u centrima izvrsnosti vidljivi su na natjecanjima i brojnim projektima. Moram istaknuti da smo u sklopu CI za hrvatski jezik pokrenuli Prvu školsku televiziju, koja redovito prikazuje emisije koje rade sami učenici. Naša je televizija uživo prenosila kampanju “Odaberi svoju školu”, a prati i događanja na ostalim školama - naglasio je Kos, dodavši da je školi odobren projekt opremanja školske TV, pri čemu su iz Zaklade “Hrvatska za djecu” i županijskog proračuna dobili oko 200.000 kuna.

Spomenuo je i projekt “Prevencija elektroničkog nasilja”, provođenje obrazovanja odraslih, a od brojnih EU projekata izdvojio je projekte mobilnosti, Erasmus+ projekt “Unapređenje standarda nastavne/izvannastavne prakse i didaktičko metodičkih pristupa u radu s darovitim i talentiranim učenicima u skladu s europskom dobrom praksom”, projekt “Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji”, The European Job Market of the Youth”... Vrijedi spomenuti da je škola ambasador Europskog parlamenta, a već su prijavljeni i novi projekti, čiji je cilj unapređenje rada s nadarenim učenicima te povećanje financijske pismenosti učenika.

- Projekte radimo jer želimo našim učenicima izgraditi samopouzdanje i naučiti ih da poštuju druge ljude i različitosti. Važno je reći da puno ulažemo u opremu, radimo brojne projekte, ali puno ulažemo i u edukaciju nastavnika, jer smatram da škola koja nema kvalitetne nastavnike ne može biti dobra, bez obzira na opremljenost škole - naglasio je Kos i zahvalio svim učiteljima i učenicima na njihovom trudu.

Uslijedila je podjela priznanja učenicima koji su sudjelovali na županijskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, a koji su i ove godine postigli izvrsne rezultate. Među brojnim zapaženim rezultatima na svim razinama, izdvojimo 1. nagradu na državnoj Smotri radova grafička tehnologija i audio vizualne tehnologije, 1. mjesto na državnom natjecanju iz mehatronike, 1. nagradu iz fizike na Mjesecu nauke u Makedoniji te sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji iz fizike u Srbiji.

Sjednici su, uz nastavnike i učenike, prisustvovali i dožupan Alen Kišić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, predstavnici nekoliko fakulteta, Gospodarske i Obrtničke komore te HZZ-a.

 

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.