FOI započeo s aktivnostima na projektu "težem" od šest milijuna eura

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
FOI započeo s aktivnostima na projektu "težem" od šest milijuna eura Foto: FOI

Od 1. siječnja ove godine varaždinski Fakultet organizacije i informatike započeo je s aktivnostima na projektu "Demonstration of a scalable and cost-effective cloud-based digital learning infrastructure through the Certification of digital competences in primary and secondary schools" - CRISS, financiranom iz najvećeg znanstvenog programa Europske unije - Obzor 2020.

Koordinator projekta na Fakultetu organizacije i informatike je doc. dr. sc. Igor Balaban – uspješni mladi znanstvenik koji se već dokazao i kao voditelj velikog europskog projekta naziva "Europortfolio: A European Network of ePortfolio Experts and Practitioners" (EPNET) koji je završio u prosincu 2015. godine. Iskustvo rada na tom projektu, kao i reference i znanstvene veze sa suradnicima iz drugih svjetskih institucija, doprinijelo je i uspješnoj suradnji kod projektne prijave i u konačnici dobivanju novog projekta. Važno je istaknuti da financiranje ovako velikog projekta iz programa Obzor 2020, podrazumijeva i veliku konkurenciju u vrednovanju i izboru između najboljih europskih istraživačkih grupa te je to veliki uspjeh za Fakultet organizacije i informatike i samog koordinatora.

Projekt CRISS, ukupne vrijednosti nešto više od 6 milijuna eura, trajat će 3 godine, a okupio je konzorcij od čak 15 partnera iz industrije, javnog sektora te akademske zajednice iz 9 europskih zemalja - Velike Britanije, Španjolske, Rumunjske, Njemačke, Švedske, Francuske, Italije, Grčke i Hrvatske. Projekt je osmišljen s ciljem razvoja i implementacije europske platforme u računalnom oblaku za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija učenika u osnovnim i srednjim školama, a sama platforma će biti testirana na više od 490 europskih škola, uključujući više od 25.000 učenika i 2.290 nastavnika.

Na FOI-ju projekt CRISS okuplja 15-ak nastavnika, znanstvenika i stručnih suradnika različitih kompetencija jer je i uloga FOI-ja u projektu višestruka. Naime, FOI će biti uključen u izradu okvira za stjecanje i certificiranje digitalnih kompetencija, te u proces dizajna i testiranja platforme u računalnom oblaku. Osim toga, FOI kao jedna od ukupno tri akademske institucije na projektu ima vodeću ulogu u znanstveno-istraživačkom aspektu cijelog projekta. Unutar tog dijela, glavna aktivnost FOI-ja je razvoj znanstveno-istraživačke metodologije, analiza rezultata učinaka implementiranog sustava, te evaluacija uspješnosti cijelog projekta. I na kraju, tim FOI-ja je zadužen za planiranje i diseminaciju znanstvenih rezultata projekta koja se provodi tijekom cijelog trajanja projekta.

Važno je istaknuti da je osim FOI-ja u projekt CRISS uključena i Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet čime osim izuzetne znanstvene vrijednosti, sudjelovanje u projektu CRISS ima i veliku obrazovnu i društvenu važnost za Republiku Hrvatsku. Tako će u projektne aktivnosti tijekom školske godine 2018./2019. biti uključeno čak 1.000 hrvatskih učenika i 60 nastavnika iz ukupno 20 škola. Hrvatski učenici i njihovi nastavnici imat će priliku primjenjivati CRISS platformu u nastavnim aktivnostima različitih predmeta pri čemu će razvijati i vrednovati svoje digitalne kompetencije.

Iako je tek nešto više od mjesec dana od početka projekta, znanstvenici FOI-ja već su započeli intenzivnu suradnju s ostalim akademskim partnerima projekta (Universitat Oberta de Catalunya i University College London) te partnerima iz privatnog sektora (EXUS Ltd., My Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas S.L, Education4sight, Diginext), na razvoju metodološkog okvira za stjecanje i certifikaciju digitalnih kompetencija učenika te razvoju CRISS platforme. Suradnja sa svjetski prepoznatim institucijama, omogućila je i da FOI u Savjetodavni odbor projekta CRISS uključi i Istraživački centar iz Seville koji radi za Europsku komisiju čime su u poseban fokus stavljeni rezultati projekta i učvršćivanje njihove važnosti na europskoj razini. Koordinator projekta CRISS je tvrtka EXUS Software LTD s uredima u Londonu i Ateni, koja će uskoro objaviti i mrežnu stranicu projekta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.