FOI i Gradska knjižnica održali radionice programiranja s micro:bitovima

Varaždinske vijesti | 29.7.2018. u 09:37h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na FOI-ju su, u organizaciji s Dječjim odjelom Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“, od 11. do 18. srpnja održane tri radionice programiranja „Što početi s micro:bitom?“ za djecu.

U današnje se doba tehnologije veoma brzo razvijaju te je bitno prilagoditi ih i uklopiti u obrazovne sadržaje kako bi djeca što ranije počela usvajati i razvijati digitalne vještine koje će u budućnosti biti sve potrebnije. Jedna od ustanova koja potiče djecu na otkrivanje novih sadržaja je svakako i knjižnica, no kako ističe voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Jasenka Vuković Tomašek, više nije dovoljno osigurati dovoljnu količinu knjiga i različite elektroničke građe za posudbu, već treba pridonositi odgoju mladih naraštaja ponudom različitih aktivnosti.

Mnoge knjižnice i druge javne ustanove u svoje su programe uvele micro:bitove, mala računala koja se bežično mogu spojiti na Internet te su pogodna za učenje programiranja, a jedna od njih je i Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin. S obzirom na prethodnu uspješnu suradnju Fakulteta organizacije i informatike i Gradske knjižnice ove su dvije ustanove ponovno pokrenule zajednički projekt: ovoga se puta radi o radionicama „Što započeti s micro:bitom“ predviđenim za djecu uzrasta od 9 do 12 godina.

Predviđena je bila organizacije jedne radionice, koja je održana 11. srpnja 2018. godine, no zbog velikog interesa održane su još dvije radionice te se razmišlja o dodatnim radionicama koje bi se održale na jesen.

Radionice je osmislio asistent na FOI-ju dr. sc. Boris Tomaš koji je radeći na projektu Internet stvari – okvir interoperabilnost financiranom od Hrvatskea zaklade za znanost pokrenuo nove projekte koji se tiču Interneta stvari, a održala ih je Ana Huđek, studentica diplomskog
studija Sveučilišta Sjever. Ovime se otvaraju nove mogućnosti za nove suradnje na području obrazovanja.

Ovom je suradnjom iznimno zadovoljan i dekan Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Neven Vrček koji je istaknuo kako uloga akademske zajednice nije samo znanost i obrazovanje nego i društveni doprinos, a koji dolazi do izražaja kroz ovu suradnju.

- Već dugi niz godina uspješno surađujemo s Gradskom knjižnicom, ove su radionice jedan bitan nastavak dobre suradnje. Iznenađeni smo interesom roditelja i djece te ćemo pokušati pronaći održive modele kako bi se radionice i nastavile za sve građane grada Varaždina - istaknuo je Vrček