Elektrostrojarskoj školi Varaždin odobren još jedan Erasmus+ projekt

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos Foto: VV arhiva

Ovih je dana Agencija za mobilnost i programe EU objavila rezultate natječaja za KA2 Erasmus+ projekte za opće obrazovanje. Elektrostrojarska škola Varaždin opet je dobila projekt, ovaj puta u vrijednosti od 160.480,00 eura. Škola je nositelj i koordinator projekta pod nazivom "Integriranje Etike sporta u srednjoškolski kurikulum".

Radi se o KA2 Erasmus projektu za opće obrazovanje koji povezuje pet partnera iz četiri europske države: Italije (škola Istituto Professionale per i Servizi per l'Enogastronomia e Ospitalità Alberghiera "Ancel Keys"), Njemačke (gimnazija Friedrich-Wöhler-Gymnasium), Slovenije (Teološki fakultet Univerze u Ljubljani) i Hrvatske (Udruga Petit Philosophy (Mala filozofija) Zadar).

Projekt je interdisciplinarnog karaktera i primarno namijenjen profesorima niza predmeta, koji u nastavu svojih predmeta mogu involvirati teme kojima se bavi Etika sporta, a tiču se konkretnih moralnih problema u predmetima poput etike i filozofije, vjeronauka, politike i gospodarstva (rasizam , korupcija, kladionioce...), sociologije (rasizam , spolna ravnopravnost), kemije i biologije (doping, paraolimpiza...), TZK, umjetnosti (pravednost ocjenjivanja estetskih sportova) itd. Riječ je o predmetima koji mogu integrirati različite moralne probleme u sportu kojima se bavi Etika sporta u svoje postojeće kurikulume.

Tri su predviđena intelektualna rezultata, među kojima je primaran razvijanje Okvirnog kurikuluma Etike sporta koji se sastoji od četiri modula: Namjerno kršenje pravila i Fair-play u sportu; Vrline i mane u sportu; Spolna ravnopravnost u sportu; i Rasizam u sportu. Osim toga, cilj je stvaranje Edukacijskih smjernica, koje bi obuhvaćale različite alate i vještine te konkretne materijale potrebne za provođenje modula. Naposljetku, oformit će se web platforma s koje će zainteresirani profesori moći preuzimati tijekom projekta proizvedene i razvijene materijale, egzemplare, video uradke, tutorijale i literaturu za provođenje modula u svojim školama.

Unutar projekta održat će se tri transnacionalna sastanka - u Varaždinu, Ljubljani i Italiji, te stalne virtualne konferencije. Osim toga, nastavnici će prisustvovati treningu u Zadru, gdje je predviđeno sudjelovanje Ivana Ergića, bivšeg igrača Juventusa i reprezentacije Srbije, koji je rođen i živio do 12 godine u Šibeniku.

Osmišljeni i razvijeni moduli će se pilotirati u srednjim školama u Varaždinu (prva dva), Njemačkoj (treći) i Italiji (četvrti), uz uključene razmjene učenika i profesora, koji će biti uključeni u tzv. Peer-učenje. Odobreni projekt još je jedan u nizu impresivne liste projekata koji su se provodili ili se provode na Elektrostrojarskoj školi Varaždin, te još jedan dokaz da je u tom smislu ova školan jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.