Elektrostrojarska škola Varaždin predstavlja četverogodišnje programe

V.V. | 21.5.2018. u 16:22h | Objavljeno u Društvo

Elektrostrojarska škola Varaždin predstavlja četverogodišnje programe za zanimanja iz područja elektrotehnike, mehatronike, elektronike i računalstva.

Svi ovi programi omogućavaju stjecanje znanja potrebnih za polaganje državne mature (na višoj razini) i nastavak školovanja na tehničkim  fakultetima i veleučilištima u području  elektrotehnike, strojarstva, mehatronike i računalstva/informatike (ali i brojnim drugim fakultetima i veleučilištima). Ova su zanimanja danas izuzetno tražena na našem tržištu rada

Elektrotehničar

Program  matematike i fizike posebno je prilagođen  višoj razini državne mature i nastavku obrazovanja.

Onim učenicima koji žele nakon završetka školovanja početi raditi u struci, ovo obrazovanje omogućuje stjecanje širokog temeljnog obrazovanja iz područja elektrotehnike, ali i relativno brzo prilagođavanje poslovima tehničara u pojedinim područjima elektrotehnike. U izbornim i fakultativnim programima stručnih sadržaja u 3. i 4. godini učenici mogu  stjecati i uža stručna znanja iz pojedinih područja elektrotehnike i računalstva.

Učenici tijekom svojega četverogodišnjeg obrazovanja koriste najsuvremeniju opremu iz područja računalstva, automatike i robotike primjenom CAD/CAM tehnologije.

Tehničar za mehatroniku  

Program je namijenjen učenicima koji se žele kvalitetno pripremiti za nastavak školovanja  ili za obavljanje poslova tehničara za mehatroniku.
Mehatronika je interdisciplinarno područje koje povezuje znanja iz elektronike, strojarstva i računalstva. Zbog stalnog napretka tehnike, u kojoj više nema oštrih granica između pojedinih stručnih područja, pojavila se potreba za stručnjacima koji će moći projektirati i održavati složene mehatroničke sustave te njima rukovati.
Program obuhvaća rad najmodernijom opremom u području računalstva, rad CNC tehnologijama,  projektiranje uz pomoć računala (CAD/CAM, Catia, Solid Edge) i rad robotima.
 Uz stručne predmete redovne nastave učenici mogu birati i stručne predmete izborne i fakultativne nastave.

Tehničar za računalstvo  

Program je namijenjen učenicima koji se žele kvalitetno pripremiti za nastavak školovanja  ili za obavljanje poslova tehničara za računalstvo.
 Učenici tijekom svojeg četverogodišnjeg obrazovanja koriste suvremenu računalnu opremu. Uče i pripremaju se za poslove održavanja strojne i programske opreme, za programiranje različitih aplikacija, uspostavljanje i održavanje lokalnih mreža, upotrebu internetske i multimedijske tehnologije, uspostavu i korištenje baza podataka, upotrebu aplikacijskih programskih paketa za razna područja te za planiranje računalnog razvoja ustanove ili poduzeća. Program omogućuje i stjecanje znanja i razvijanje sposobnosti za visokoškolsko obrazovanje na tehničkim i njima srodnim fakultetima (FER-u, FOI-u, Veleučilištu u Varaždinu).

Tehničar za elektroniku – novo zanimanje

Program je namijenjen učenicima koji se žele kvalitetno pripremiti za nastavak školovanja  ili za obavljanje poslova tehničara za elektroniku.

Tehničar za elektroniku prema novom nastavnom programu nudi budućim učenicima široke mogućnosti u obrazovanju zbog povezivanje elektronike, komunikacijske tehnologije, automatike i računalnih tehnologija.

Današnji trendovi u elektronici (Arduino, Rabsperry pi, i sl.) razlog su za uvođenje programa koji osiguravaju stjecanje znanja i vještina koje se sve više traže, odnosno koja će se sigurno tražiti u budućnosti. Tijekom  dosadašnje suradnjom s raznim gospodarskim subjektima uočena je potreba za takvom vrstom zanimanja u Varaždinskoj županiji, a i šire. Stoga se kao logično rješenje nameće upisivanje učenika u zanimanje tehničar za elektroniku po novom programu koji će učenike osposobiti za rad s elektroničkim sklopovima u energetici, telekomunikacijama, automatici i tehnici u zgradama. Sva navedena industrijska područja  počivaju na modernim elektroničkim sklopovima koji su s razvojem industrije postali vrlo kompleksni i inteligentni i koji razvojem industrije 4.0 i razvojem IOT-a (Internet of things) dobivaju sve veći značaj.

Da bi uhvatili korak i pripremili buduće generacije za nešto što je već aktualno i što će se u budućnosti sve više razvijati i primjenjivati, želja nam je upisati učenike u zanimanje tehničar za elektroniku i omogućiti mladim ljudima znanja i vještine koje će se po završetku njihova školovanja tražiti na tržištu te im time omogućiti ostanak i rad u Republici Hrvatskoj