Eko doručak u OŠ Šemovec

V.V. | 28.9.2016. u 18:06h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

S ciljem popularizacije ekološke hrane kod školske djece, sutra će se u OŠ Šemovec održati školski eko doručak.

Eko doručak je zamišljen tako da se prvašićima, na prigodnoj svečanosti podjele kutijice u kojima se nalaze ekološke namirnice koje čine zdrav i uravnotežen doručak. Ovakav eko doručak se pod nazivom BioBrotbox u Njemačkoj organizira već 10 godina gdje se podijeli oko 200.000 kutijica, odnosno gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko doručak.

Ekološki institut Ecologica od 2014. godine provodi projekt popularizacije eko hrane u Hrvatskoj pod nazivom Eko hrana svakog dana. Ovaj projekt provodi se uz potporu njemačke zaklade za zaštitu okoliša Deutsche Bundes Umwelstiftung i u suradnji s FIBL-om, europskim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

Jedan dio aktivnosti ovog projekta usmjeren je na popularizaciju ekološke hrane kod školske djece. Ovaj dio projekta provodi se pod nazivom Imam pravo jesti zdravo! i obuhvaća niz aktivnosti poput radionica, degustacija, susreta s ekološkim poljoprivrednicima te organizacije eko doručka za učenike prvih razreda osnovnih škola. U 2015. godini eko doručak je po prvi puta u Hrvatskoj besplatno dobilo 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola.

Ove godine akcija se ponavlja u Zagrebu te po prvi puta u Splitu i u Šemovcu, u Varaždinskoj županiji. Ukupno će se podijeliti 500 eko doručaka.

Suorganizatori i partneri eko-doručka su Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, JU RERA SD, Dalmacija EKO, Udruga Zdravi grad i Varaždinska županija.

Cilj ove akcije je dvojak: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica kod djece i potpora domaćim ekološkim proizvođačima. Sadržaj kutijica za doručak u cijelosti doniraju ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Hrvatske: Eko Sever, Marica Jug, Repro Eko, Marinka Setnik, Klaudia Krstičević, Šiljeg-Eko Line, Zvonimir Benčić, Dragan Ivica Elez i Zrinka Filipović Dermit.

Svi proizvodi koji će se nalaziti u kutijicama certificirani su ekološki proizvodi biljnog podrijetla: pecivo i keksi od integralnog brašna, mala staklenka džema i meda, mrkva, jabuka i mandarina, sok od jabuke, lješnjaci i suhe smokve. Uz proizvode, djeca će u kutijicama dobiti i prigodne informativne materijale.