Druga gimnazija Varaždin u međunarodnom projektu "Na tragovima Habsburgovaca" Foto: Druga gimnazija Varaždin

Druga gimnazija Varaždin u međunarodnom projektu "Na tragovima Habsburgovaca"

V.M./Varaždinske vijesti | 6.10.2016. u 10:22h | Objavljeno u Društvo

Ove se godine, od 26. – 30. rujna organizirala razmjena učenika Druge gimnazije Varaždin, Gimnazije Zrenjanin i Colegiul National Samuel von Brukenthal gimnazije, u rumunjskom gradu Hermannstadtu/Sibiu.

Učenici iz Hrvatske ove su godine uzvratili posjet Rumunjskoj, budući da se radi o projektu koji je sa službenom razmjenom počeo početkom svibnja 2015. godine, kada je 10 učenika iz Hermannstadta/Sibia posjetilo Varaždin.

Projekt je započeo pod nazivom „Na tragovima Habsburgovaca“ te se razvio u projekt „Na tragovima Habsburgovaca: mnogo naroda, zajednička povijest“. Riječ je dakle o međunarodnom projektu u kojem je glavni cilj upoznavanje drugih kultura preko zajedničkog nazivnika – njemačke ostavštine u gradovima Varaždinu, Hermannstadtu/Sibiu i Zrenjaninu.

Učenice i učenici Druge gimnazije bili su velikim dijelom smješteni u obiteljima domaćinima, kako bi što bolje upoznali kulturu kroz suživot u rumunjskoj obitelji sa svojim vršnjacima, uočili sličnosti s vlastitom kulturom, ali i prigrlili različitosti druge kulture kao normalnu pojavu te svojoj osobnosti dodali i multikulturalnu svijest.

Hvalevrijedan projekt, nastao upravo na inicijativu ravnateljice Druge gimnazije Varaždin, profesorice Zdravke Grđan, sredstva za razmjenu ostvario je od Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu, koje na školama u Hrvatskoj, ali i široj regiji, omogućuje održavanje DSD-nastave (nastave za Njemačku jezičnu diplomu). Boris Menrath,glavni koordinator za njemački jezik u jugoistočnoj Europi u potpunosti je isfinancirao i podržao projekt i dodijelio 10.000 eura Drugoj gimnaziji Varaždin.

Ključno je povezivanje službenih njemačkih škola, od kojih je Druga gimnazija Varaždin jedna od njih i vrlo aktivna na području međunarodne suradnje a projekti se realiziraju na različitim radnim jezicima. Prije odlaska gimnazijalaca u Rumunjskus gosp. Boris Menrath posjetio je Drugu gimnaziju Varaždin te su održani radni sastanci u gimnaziji i u palači Varaždinske županije s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije gosp. Miroslavom Huđekom s ciljem daljnje razrade razvojne strategije učenja njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Cilj projekta u Rumunjskoj je usvajanje sadržaja iz područja kulture i civilizacije države domaćina, uvježbavanje i razvijanje sposobnosti za aktivnim komuniciranjem na njemačkome jeziku – radni jezik projekta je njemački, te rad s vršnjacima u formi projekta.

Nastavnice koje su ove godine pratile naših 13 učenika, bile su Gertrud Rehner-Braisch – stručna savjetnica Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu i Barbara Kasun – nastavnica njemačkog jezika na Drugoj gimnaziji Varaždin. Učenici koji su sudjelovali u razmjeni, pohađaju nastavu njemačkog jezika za Njemačku jezičnu diplomu te su na ovome projektu mogli pokazati i uvježbati svoje poznavanje njemačkog jezika. Naime, škola koju su posjetili, njemačka je škola i većina nastave održava se na njemačkome jeziku, stoga je i radni jezik bio upravo njemački. Učenici koji su sudjelovali u razmjeni: Ana Rajn, Martina Furjan, Ružica Bagarić, Helena Brezovec, Lorena Huđek, Iva Sakač, Martina Klepač, Ivana Labaš, Jurica Vučković, Patrik Žganec, Krunoslav Brlek, Lea Hamelec i Lucija Kobal.

Učenici su u projektu kroz razne aktivnosti upoznali sam grad Hermannstadt/Sibiu, radili na malim istraživačkim zadacima vezanima uz temu projekta, posjetili ljetnu rezidenciju u Frecku - Brukenthal Avrig i adrenalinski park Arena Platoș.