Dječji vrtić Varaždin jedan od četiri vrtića u Hrvatskoj s eTwinning oznakom Foto: Ilustracija

Dječji vrtić Varaždin jedan od četiri vrtića u Hrvatskoj s eTwinning oznakom

| 4.4.2019. u 12:09h | Objavljeno u Društvo

Nakon dvodijelnog postupka prijave, Dječji vrtićVaraždin“ dobio je oznaku eTwinning škole za razdoblje 2019.-2020. kao jedan od četiri dječja vrtića u Hrvatskoj koji su ove godine dobitnici ovog vrijednog priznanja.

Dječji vrtić „Varaždin“ prepoznat je kao pionir i predvodnik u promicanju kontinuiranog stručnog usavršavanja osoblja, digitalnim praksama, inovativnim I kreativnim pristupima pedagogiji te promicanju praksi za suradnju u učenju među osobljem i djecom. Ovo nije priznanje samo za osobni uspjeh pojedinačnih odgojitelja već i za sjajno postignuće cijelog tima za eTwinning u vrtiću.

Djelatnici Dječjeg vrtićaVaraždin“ prepoznali su benefite stručnih usavršavanja koje im nudi Europska unija kroz programe Erasmus+ i ranije kroz program Comenius. Od 2013. aktivno participiraju na različitim stručnim usavršavanjima u Europi pa su tako djelatnici DV Varaždin do danas imali prilike posjetiti Latviju, Grčku, Maltu. U posljednje dvije godine aktivno su participirali u Ključnim aktivnostima 1, mobilnostima u svrhu učenja pojedinaca što je omogućilo sudjelovanja na strukturiranim tečajevima u Italiji, Španjolskoj i Cipru odgojiteljima koji su pokazali interes za ovakvim oblicima stručnih usavršavanja.

Prošle godine priveli su kraju prvi domaći projekt „Vrtić za budućnost“, a upravo je u tijeku projekt pod nazivom „Danas edukacija, sutra inovacija“ kojim želimo podići kompetencije odgojitelja u različitim područjima. Projektom želimo djeci koja su polaznici naših programa, osigurati inovativno okruženje te doprinijeti modernizaciji i internacionalizaciji naše Ustanove.

U okviru projekta, četiri odgojiteljice imaju prilike učiti o primjeni informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovanju, različitim pristupima učenju o zdravlju i prehrani te metodama preveniranja stresa te rješavanja konfliktnih situacija. One će po povratku organizirati radionice za kolege unutar ustanove i djecu u odgojno-obrazovnim skupinama. Za boravka u Španjolskoj, jedna od odgojiteljica je imala prilike posjetiti osnovnu školu u Puerto de la Cruzu te s njihovom ravnateljicom i odgojiteljima razmjeniti iskustva i usporediti obrazovne sustave u Hrvatskoj i Španjolskoj.

Prema iskustvima, odgojitelji koji odlaze na mobilnosti u okviru Erasmus+ projekata, osim podizanja kompetencija u specifičnim područjima jednako tako podižu i kompetencije u korištenju engleskog jezika, a kao rezultat jest osnažen odgojitelj spreman na različite izazove u odgojno-obrazovnim skupinama u kojima radi. Jednak tako, mobilnosti u okviru naših projekata omogućili su odgojiteljima umrežavanje sa sustručnjacima iz Europe i razmjenu različitih iskustava iz različitih obrazovnih sustava te buduće prakse u inozemstvu.