Dječji vrtić Radost i OŠ Ludbreg uključili se u projekt "O okolišu se pobrini i otpad zbrini" Foto: VV/Arhiva

Dječji vrtić Radost i OŠ Ludbreg uključili se u projekt "O okolišu se pobrini i otpad zbrini"

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.4.2019. u 20:01h | Objavljeno u Društvo

Dječji vrtić Radost i Osnovna škola Ludbreg uključili su se u projekt "O okolišu se pobrini i otpad zbrini". Na radionicama održanima u vrtiću i školi u organizaciji komunalnog poduzeća Lukom nastali su radovi kojima su najmlađi Ludbrežani prikazali svoje viđenje zaštite okoliša, recikliranja i zbrinjavanja otpada.

Izložba polaznika vrtića će se moći razgledati u izlogu Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner od ponedjeljak 15. travnja, a istog dana bit će otvorena i izložba u Osnovnoj školi Ludbreg. Najmlađi Ludbrežani izloženim radovima uz sudjelovanje na projektu žele podsjetiti i na Svjetski dan planeta Zemlje kojem je cilj zaštita prirodnih resursa i skretanje pozornosti na opasnosti koje nam prijete zbog onečišćenja. Komunalno poduzeće Lukom također je suorganizator izložbe radova polaznika Osnovne škole Kalnik koja će se održati u Kalniku.

Projektom "O okolišu se pobrini i otpad zbrini" kojeg provode Grad Ludbreg i Općina Kalnik nastoji se informirati stanovnike o načinima zbrinjavanja otpada koji dovode do smanjenja količine otpada odloženog na odlagališta kroz obavezne i preporučene izobrazno-informativne aktivnosti. Projektom je obuhvaćeno 10 545 stanovnika Općine Kalnik i Grada Ludbrega. Svrha projekta je informirati i educirati cjelokupno građanstvo prostora obuhvata projekta i time im podići svijest o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, s naglaskom na sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Trenutno stanje u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj dugoročno je neodrživo, bez obzira na određene pozitivne pomake te je zbog toga potrebno sustavno i konstantno raditi na podizanju svijesti i edukaciji javnosti, kako bi se što više otpada iskoristilo te tako smanjio pritisak na okoliš. Projekt „O okolišu se pobrini i otpad zbrini“ sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.