Dječji tjedan: U Područnoj školi Strmec Podravski održane radionice o pravima djeteta

| 7.10.2017. u 08:11h | Objavljeno u Društvo

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, u srijedu 4. listopada, na inicijativu Podružnice Obiteljski centar Centra za socijalnu skrb Varaždin, održane su radionice za djecu i roditelje u Osnovnoj školi Petrijanec, odnosno u Područnoj školi Strmec Podravski.

- Ovakve su radionice izuzetno važne i mislim da bih ih trebalo biti više, a ne samo u vrijeme obilježavanja Dječjeg tjedna. Važne su zbog toga jer se kroz njih pokazuje ono što je i tema Dječjeg tjedna a to je “Ljubav prema djeci prije svega”. Mi ćemo danas s djecom, sa puno profesionalnog znanja ali i ljubavi, odraditi radionicu s koje bi oni trebali ponijeti radove koje će ovdje napraviti ali i tu jednu emociju koju smo uložili u njih - istaknula je ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Sibila Krajnik.

Osnovna škola Petrijanec ove školske godine ima čak 30 posto manjinaca, ponajviše romske nacionalne manjine te je iz tog razloga škola i odabrana za ovakvu vrstu radionica.

- Pozdravljamo inicijativu Obiteljskog centra koji je inicirao pokretanje ove radionice. Ovdje školujemo manjinu i smatramo da dječja prava ne smiju ovisiti o etničkoj, vjerskoj ili bilo kakvoj pripadnosti, bez obzira na uvjete u kojima odrastaju. Obilježavamo dječja prava s naglaskom “pravo na igru” jer danas u užurbanom vremenu djeca nemaju toliko vremena s roditeljima. No ono što je najvažnije jest osigurati im pravo na sigurnost kako bi bili zaštićeni od svih vrsta nasilja. Upravo s tim ciljem provodimo Erasmus projekt "No Place for Hate" jer u našoj školi nema mjesta mržnji - rekla je ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak.

20171004 120714

Organizirane su bile dvije radionice, jedna kreativna za djecu te jedna za roditelje na kojoj su učili o pravima svoje djece te na koji im način mogu pomoći da ostvare svoja prava. Voditeljice radionica su socijalne radnice Jasenka Barković koja je vodila dječju radionicu, i Jasenka Požega koja je bila zadužena za radionicu za roditelje.

- Cilj radionice je prije svega govoriti o pravima obitelji, pravo na identitet, na pravo djeteta da živi sa svojim roditeljima, protiv zlostavljanja, izrabljivanja i teškog rada ali i o pravima djeteta na igru čime smo ujedno i uveli djecu u njiihovu radionicu - rekla je Jasenka Požega, te je dodala kako je potrebno svakodnevno osvještavati o pravima djece te da su svi pozvani da to i rade.

20171004 120759

20171004 120819