"Dani E-medica 2019“ okupili dosad najveći broj sudionika, učenice Medicinske škole uspješne Foto: Foto: Medicinska škola Varaždin

"Dani E-medica 2019“ okupili dosad najveći broj sudionika, učenice Medicinske škole uspješne

IHR/Varaždinske vijesti | 17.4.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Ove je godine uspješno realizirana 12. smotra "Dani E-medica 2019.“ s dosad najvećim brojem sudionika, čak 309. Učenici su se predstavili s 28 zajedničkih projekata, a sudjelovalo je 37 škola, od toga devet škola iz inozemstva i šest škola koje nisu zdravstvene. Cilj projekta je poticati primjenu suvremenih informacijsko–komunikacijskih tehnologija u odgojno–obrazovnim procesima, ali i razmijeniti znanja i iskustva.
Učenice Medicinske škole Varaždin Barbara Golubić i Matea Hranić sa svojom mentoricom Natašom Vuković predstavile su se s projektom „Glifozat – zdravlje na kocki“ te uspješnim izlaganjem privukle pozornost prisutnih koji su temu smatrali izrazito zanimljivom i korisnom. Projekt je ostvaren u suradnji s učenicama iz Srednje škole Braće Radić iz Kaštel Štafilića te iz Škole za medicinske sestre Mlinarska iz Zagreba, a prijavljen je prošle godine na 11. smotri E-Medica.

E-medica3.jpg


Glifozat je sistemični, neselektivni herbicid širokoga spektra, a upotrebljava se na poljima, u parkovima i vinogradima. I njegove minimalne količine imaju štetan učinak na zdravlje ljudi. Budući da je duboko ukorijenjen u prehranu, može se pronaći u svim lako dostupnim namirnicama, kao što su neizostavan krumpir ili rajčica. Glifozat je mala molekula koja predstavlja izuzetno velik problem.
Ovogodišnja smotra, koja je trajala od 4. do 12. travnja započela je predstavljanjem svih škola sudionica, a učenice Medicinske škole Varaždin tog su dana pripremile štand na kojem su ostali sudionici smotre mogli kušati kolačiće bez glifozata, ali i upoznati taj herbicid putem razgovora i edukativnih letaka. Nakon otvaranja smotre počelo je predstavljanje projekata, a led su uspješno probile upravo učenice Medicinske škole Varaždin. Održane su radionice, predavanja, kviz znanja i karaoke, a sudionici smotre posjetili su Terme Tuhelj i Dvorac Mihanović.

E-medica_4.jpg