Čehok: "Još je prerano govoriti, no vjerujem da ćemo pronaći načina i za studij medicine""

IHR/Varaždinske vijesti | 8.3.2019. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Pojavnost karcinoma debelog crijeva rastući je javnozdravstveni problem u svim razvijenim zemljama, pa tako i Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da nuspojave citostatika značajno umanjuju kvalitetu života liječenih bolesnika, dio onkoloških bolesnika nerijetko uzima i neregistrirane pripravke koji mogu sadržavati čak do 90 % THC-a kako bi ublažili nuspojave.
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada zajedno sa Sveučilištem sjever prije dvije godine pokrenuo je znanstveno-istraživački projekt "Istraživanja međudjelovanja irinotekana i tetrahidrokanabinola na eksperimentalnom modelu štakora integriranjem biokemijskih, molekularno-bioloških, patohistoloških i analitičkih metoda“, čiji su rezultati predstavljeni danas na Sveučilištu sjever.
Glavni je cilj projekta istražiti toksičnost i međudjelovanja citostatika irinotekana i THC-a te na koji način uzimanje THC-a utječe na učinkovitost, toksičnost i uklanjanje citostatika iz organizma.
- Ljudi THC koriste za koješta: liječenje, pomaganje i ublažavanje bolova, međutim ti preparati koji su medicinskog podrijetla mogu spriječiti u jednoj fazi bolove, no to ne znači da se ne upliću u metabolizam razgradnje klasičnih lijekova koji onda mogu dovesti do toga da pravi lijek ne može stići do mjesta gdje bi trebao doći u organizmu. U tom smjeru ide naše istraživanje – istaknula je prof. dr. sc. Ana Lucić Vrdoljak iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.
Dodala je kako u istraživanju sudjeluje 15 znanstvenika iz različitih područja.
- Istraživanje je počelo prije dvije godine i planirali smo ga završiti unutar dvije godine, međutim kroz istraživanja su se otvorili dodatna mnoga pitanja, pa imamo namjeru dalje ići s projektom koji financira Institut i Sveučilište sjever.
Riječ je o vrlo uspješnoj suradnji najmlađeg hrvatskog sveučilišta i Instituta, a suradnjom je zadovoljan i izv. prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove Sveučilišta sjever.
- Kada imamo suradnju s Institutom za medicinska istraživanja, renomiranim i najvećim državnim institutom, onda znate da smo dobili šansu da se priključimo vrhunskom istraživačkom timu. Ne sumnjam da ćemo na reakreditaciji opravdati našu znanstvenu dopusnicu, a razvoj Sveučilišta sjever usmjeriti i u malo drugačija polja medicine i nove grane uz ove koje imamo sada – najavio je izv. prof. dr. sc. Kozina te podsjetio kako dopusnicu za biomedicinsko područje imaju samo četiri sveučilišta u Hrvatskoj, a Sveučilište sjever je peto.
Na Sveučilištu sjever danas u bili prof. dr. sc. Radovan Fuchs, pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.
- Kada smo pokretali studij sestrinstva bili smo svjesni da ćemo trebati visokoobrazovni kadar, iako je taj potez bio hrabar i smion. Danas mogu reći da smo uspjeli. Mi smo premala sredina da bismo mogli iznijeti znanstvena istraživanja, ali ne znači da ne možemo. Sigurno da ćemo trebati razmišljati o proširenju biomedicinskog područja, no u ovom trenutku ne možemo još imati Medicinski fakultet. Neki od najboljih hrvatskih liječnika su Varaždinci i smatram da imamo dovoljnu bazu znanstvenika i liječnika da to ostvarimo. Sada je još o tome preuranjeno govoriti, no vjerujemo da ćemo pronaći načina i za medicinski studij – zaključio je Čehok.