Blago i tradicija Japana: Izložba fotografija učenika Druge gimnazije u Novom Marofu Foto: Druga gimnazija Varaždin

Blago i tradicija Japana: Izložba fotografija učenika Druge gimnazije u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 4.10.2018. u 20:25h | Objavljeno u Društvo

Kulturni centar "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu bio je ovoga ponedjeljka središte okupljanja zaljubljenika u fotografiju i Japan. Učenici Druge gimnazije Varaždin, koji se okupljaju u Fotogrupi 2G, predstavili su svoju izložbu o dalekom Japanu s naglaskom na tradicionalnu odjeću borilačkih vještina – gi i hakamu, te samurajski mač - katanu i ceremoniju čaja.

druga_gimnazija_fotografije_novi_marof_7.JPG

Svečano otvaranje izložbe započelo je pjesmom koju je izvela Nera Žimbrek, a voditeljice Matea Mihalj i Veronika Koprek, sve članice Fotogrupe 2G, pozvale su ravnateljicu centra Ivanu Kušek da pozdravi sve prisutne. Nakon uvodnih riječi prisutnima se obratio i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je imao vrlo zanimljivu usporedbu japanske i hrvatske kulture. Istaknuo je svoju radost što je odabran Novi Marof za takvu izložbu i potaknuo na još bolje povezivanje grada Novog Marofa i Druge gimnazije Varaždin.

druga_gimnazija_fotografije_novi_marof_4.JPG

Zatim su članice fotogrupe Marta Vincek i Živa Žigmund pobliže predstavile sam proces nastanka fotografija i njihov doživljaj procesa od snimanja do same izložbe. Idejni začetnik ove izložbe i mentor fotogrupe, Saša Josip Milec, profesor savjetnik, zahvalio je domaćinu na mogućnosti izlaganja radova. Istaknuo je svoju motivaciju za ovu tematiku fotografije budući da već godinama trenira karate i vrlo je dobro upoznat s tradicijmama japanske kulture.

druga_gimnazija_fotografije_novi_marof_6.JPG

Na samom kraju svečanosti, nakon još jedne lijepe izvedbe pjesme Nere Žimbrek, prisutnima se obratila i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan. U svom je govoru istaknula svoju radost što je izložba organizirana baš u Novom Marofu, budući da Druga gimnazija baš iz područja ovog grada uvijek dobiva izvrsne učenike. Zahvalivši svima na trudu i organizaciji ovako vrijednoga događaja, kada se slavi i 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa s Japanom, te kada su i Varaždinske barokne večeri u znaku Japana kao zemlje partnera, ravnateljica je proglasila izložbu otvorenom.

Fotografije se mogu pogledati do 26. listopada, a Fotogrupa 2G već ima nove planove za izlaganje svojih uradaka.

druga_gimnazija_fotografije_novi_marof_1.JPG

druga_gimnazija_fotografije_novi_marof_2.JPG

druga_gimnazija_fotografije_novi_marof_3.JPG

druga_gimnazija_fotografije_novi_marof_5.JPG