Besplatne udžbenike Varaždinska županija osigurava jedinstvenim modelom za 1,7 milijuna kuna godišnje

Varaždinske vijesti | 23.11.2018. u 14:28h | Objavljeno u Društvo

Iz Varaždinske županije priopćenjem su reagirali, na kako kažu, netočne informacije iznesene u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Priopćenje koje potpisuje župan Radimir Čačić prenosimo u cijelosti.

Besplatni udžbenici za učenike 33 osnovne škole, čiji je osnivač Varaždinska županija, osiguravaju se putem jedinstvenog, kombiniranog modela razmjene, otkupa i dokupa novih udžbenika, koji Županija bez problema primjenjuje već niz godina.

Varaždinska županija je u ovoj godini izdvojila 1,7 milijuna kuna, čime su osigurani besplatni udžbenici za više od 90 posto učenika županijskih osnovnih škola, dakle za sve one koji su se željeli uključiti u model osiguranja besplatnih udžbenika. U proračunu za 2019. godinu za tu se namjenu planira 1,94 milijuna kuna.

Škole za sve učenike, koji se prijave za sudjelovanje, osiguravaju komplet udžbenika za novu školsku godinu koji se sastoji od korištenih te novih udžbenika. Svi udžbenici pripadaju školi, a njezino vlasništvo su postali ulaskom učenika u model. Roditelji na početku školske godine preuzimaju udžbenike uz potpisivanje Izjave o obvezi vraćanja neoštećenih udžbenika na kraju nastavne godine.

Ovim modelom je osigurana i održivost, odnosno kontinuitet korištenja udžbenika budući da se od učenika osmih razreda, koji su sudjelovali u razmjeni, otkupljuju udžbenici za 50 posto nabavne cijene. Na taj način učenici završnih razreda dobivaju povrat od oko 300 kuna. Otkup će se obavljati do trenutka dok zadnja generacija koja je u model ušla vlastitim udžbenicima, ne završi osnovnu školu.

Na kraju možemo samo konstatirati da je cijela rasprava i eksplozija medijskog interesa potpuno bespredmetna, jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja primjenom i ekonomski, i pedagoški dokazanog modela Varaždinske županije, za samo 50 milijuna kuna, dakle ne 200 milijuna niti 400 milijuna kuna godišnje, može osigurati besplatne udžbenike za svu djecu u Hrvatskoj i time zadovoljiti ustavne i zakonske okvire socijalne države i obveznog, besplatnog osnovnoškolskog obrazovanja.

Sve to je moguće pod uvjetom da se, iz nama nepoznatih razloga, ne podilazi izdavačkim lobijima, i ne razbacuje novac građana nepotrebnom kupovinom svih udžbenika za svaku generaciju.

Označeno u