Domoljubna koalicija predstavila izborni program u Varaždinu

I.D./Varaždinske vijesti | 12.10.2015. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Političke stranke okupljene u Domoljubnoj koaliciji (HDZ, HSS, HSLS, HRAST, HSP AS, HDS, BUZ, ZDS) u Varaždinu su u ponedjeljak predstavile izborni program koalicije za područje 3. izborne jedinice.

Program je, kako je uvodno naglasio Žarko Tušek, koordinator Izbornog stožera HDZ u Trećoj izbornoj jedinici, temeljen na "univerzalnim vrijednostima zajedničkim svim strankama koalicije, a to su: obitelj, narodnjaštvo, kršćanski korijeni, socijalni nauk, domoljublje i domovina". No u njemu su naznačene, nastavio je Tušek, "konkretne aktivnosti i projekti koje će stranke koalicije provesti na regionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini kada preuzmu odgovornost za razvitak Hrvatske".

- Tri sjeverne hrvatske županije središnja će vlast u Zagrebu znati i htjeti drugačije cijeniti nego sve dosadašnje Vlade – naglasio je Tušek i dodao kako će se ova koalicija zalagati za ostvarenje nekoliko regionalno važnih projekata.

To su, između ostalog, modernizacija i elektrifikacija pruge od Zagreba preko Varaždina i Čakovca do Kotoribe, te uvrštenje željezničkog koridora Zagreb – Krapina – Maribor – Graz u Paneuropski prometni koridor Deset A; brza cesta Varaždin – Krapina; dovršenje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Aglomeracija Varaždin, Donje Međimurje, Zabok i Zlatar; razvoj kontinentalnog i zdravstvenog turizma; poticanje poljoprivredne proizvodnje razvojem seljačkih zadruga i ulaganjem u ruralna područja; obrazovanje po mjeri i prema potrebama gospodarstva, a osobito poticanje onih struka i smjerova koji su potrebni bržem gospodarskom razvoju.

Ladislav Ilčić, predsjednik HRAST-a istaknuo je kako je Kukuriku koalicija u četiri godine svog mandata vodila sustavni "rat" protiv kršćanskih vrijednosti, što je, kako je kazao, vidljivo i iz činjenice da je ministrica Opačić skrb za obitelj svrstala u socijalnu, a ne razvojnu i demografsku kategoriju.

- Za razliku od njih, u programu 5 + Hrvatska važno se mjesto daje obitelji kao temelju razvitka društva, pa je zato i HRAST kao stranka koja se zalaže za tradicionalne vrijednosti doma i obitelji jedna od karika ove pobjedničke koalicije – naglasio je Ilčić.

Vlasta Hubicki, koordinatorica Izbornog stožera HSS u 3. izbornoj jedinici naglasila je da se ova stranka zalaže za opstojnost ruralnih prostora, a baš su "zagorski bregi najviše ugroženi politikom koju provodi aktualna vladajuća koalicija". Za HSS i Domoljubnu koaliciju, naglasila je Hubicki, najvažnije je da danas, u doba informatizacije i digitalizacije mlade obitelji ostaju u ruralnim područjima, a to je i jedan od najvažnijih dijelova izbornog programa Domoljubne koalicije u Trećoj Izbornoj jedinici, kazala je. HSS će također tražiti veću pozornost turizmu, te tradicionalnom obrtništvu, kao i poticanju školovanja za tradicionalna obrtnička zanimanja.

- Hrvatska virtualno raste samo u glavi Zorana Milanovića – uvodno je rekao Stanko Belina, predsjednik Zagorske demokratske stranke, obrazlažući motive ove regionalne stranke da pristupi Domoljubnoj koaliciji. Prava je istina, nastavio je Belina, da u Hrvatskoj ubrzano raste dug države, broj onih koji su iz nje iselili, te potrošnja za državnu administraciju.

- Istodobno pada industrijska proizvodnja, jer je u drugom tromjesečju zabilježen njen najviši pad u posljednjih nekoliko godina. ZDS se zalaže za decentralizaciju države, a Vlada na odlasku provela je do sada najveću centralizaciju odlučivanja i raspodjele novca za regionalne i lokalne potrebe – zaključio je predsjednik ZDS-a.

Josip Grivec, koordinator HSLS za 3. izbornu jedinicu, naglasio je da ova koalicija ima program i odlučne ljude koji će ga provesti, ali će pritom najviše trebati učiniti na uklanjanju različitih administrativnih barijera.

- Našem programu 5 + Hrvatska ja bih dodao i 2 K – kako i koliko - rekao je na kraju Grivec.

- HSP AS prvi se put pojavljuje u Domoljubnoj koaliciji, ali ona sve više postaje stožerna pravaška opcija u ovom dijelu Hrvatske - rekao je Ivan Mikec, zamjenik koordinatora HSP AS u 3. izbornoj jedinici i dodao da će pravaši i dalje dosljedno inzistirati na provođenju izbornog programa.

Govoreći u ime HDS-a, član predsjedništva te stranke Franjo Cimerman istaknuo je da "ova koalicija ima hrabrosti i odlučnosti da provede sve zacrtane projekte, a osobito mjere koje možda nekima neće biti simpatične, ali će dugoročno značiti boljitak za sve građane na području 3. izborne jedinice, ali i cijele Hrvatske".