Mostu sam pristupio kao nezavisni vijećnik i na taj način ću i nastaviti djelovati u Gradu, kaže Podolnjak Foto: Facebook/Most nezavisnih lista

Podolnjak: Koordinirat ću aktivnosti Mosta u 3. izbornoj jedinici

M.P./Varaždinske vijesti | 10.10.2015. u 10:51h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je na jučerašnjoj pressici i službeno objavljeno da se varaždinski gradski vijećnik Robert Podolnjak pridružio Mostu nezavisnih lista, Podolnjak se javnosti obratio i kratkim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Od Nacionalnog vijeća Mosta nezavisnih lista, nove političke platforme koja okuplja nezavisne gradonačelnike, načelnike i vijećnike diljem Hrvatske zamoljen sam i prihvatio sam da koordiniram aktivnosti u pripremama za izlazak Mosta na predstojeće parlamentarne izbore u 3. izbornoj jedinici.

Želim napomenuti da je Most, iako registriran kao stranka, platforma djelovanja nezavisnih političkih osoba izvan stranaka koji na taj način, ne podliježući stranačkoj stezi, mogu aktivno djelovati na promicanju zajedničkih političkih ciljeva ne samo na lokalnoj već i na državnoj razini.

Mostu sam pristupio kao nezavisni vijećnik i nositelj liste za Gradsko vijeće i na taj način ću i nastaviti djelovati u Gradu.

Međutim, u visoko centraliziranoj državi kakva je Hrvatska, u kojoj lokalna samouprava raspolaže s manje od 10 posto javnih prihoda i gdje uglavnom služi kao ukras demokratske decentralizirane države, teško je ograničiti političko djelovanje samo na razini svoga grada ili županije.

Danas zapravo ključne probleme razvitka svoje lokalne zajednice ne možemo rješavati bez angažiranja države i njenih tijela, a naročito u smislu sufinanciranja mnogih projekata.

Dovoljno je samo da naglasim svoju dugotrajnu frustraciju zbog činjenice da ključni ekološki problem grada Varaždina i varaždinske regije ne možemo riješiti mi sami u gradu i županiji bez pomoći vlade, ministarstva ili Fonda za zaštitu okoliša, a čini se kao da oni uopće ‘ne doživljavaju’ naše probleme.

Smatram da je Most značajna politička platforma kojoj je cilj da kvalitetno upravljanje u pojedinim lokalnim sredinama i odlučivanje u predstavničkim tijelima u javnom interesu, prenese na višu, državnu razinu i predloži kvalitetne programe gospodarskog i društvenog razvitka. Svoj doprinos nastojat ću dati u prijedlozima programa reforme lokalne i regionalne samouprave, izbornog sustava, decentralizaciji i drugim područjima.