Završava kandidacijski postupak Lepoglave za status "Grad prijatelj djece" Foto: Grad Lepoglava

Završava kandidacijski postupak Lepoglave za status "Grad prijatelj djece"

V.M./Varaždinske vijesti | 27.11.2016. u 13:17h | Objavljeno u Našim krajem

Koordinacijski odbor akcije „Grad prijatelj djece“ Grada Lepoglave sastao se ovog tjedna kako bi se članovima predstavilo istraživanje trenutnog stanja po pitanju položaja djece u Lepoglavi, a sve objedinjeno u službenom kandidacijskom upitniku od 123 pitanja koji je preduvjet za uspješnu kandidaturu Grada Lepoglave za ovu laskavu titulu.

Sjednicom odbora predsjedala je njezina predsjednica Nada Kuća, ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava, a o upitniku kao i novinama iz UNICEF-ovog ureda u Zagrebu govorili su zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i Savjetnica za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Maja Poje.

- Kroz ovaj detaljan i opširan upitnik dobili smo pregled nad trenutnom situacijom u našem gradu kad su u pitanju djeca. Izvukli smo zaista puno podataka o djeci iz domene zdravstva, socijalne skrbi, kulture, sporta, slobodnog vremena, a ono važno je kako su to službeni podaci obrazovnih ustanova, vrtića i drugih javnih ustanova poput Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb ili Policijske uprave. Nakon što odbor prihvati ove podatke, upitnik šaljemo u Zagreb i kroz naredno vrijeme očekujemo stručnu komisiju koja će ga provjeriti i odlučiti jesmo li zadovoljili stroge uvjete UNICEF-a koji su postavljeni pred Grad – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač predstavivši upitnik i zahvalivši pritom svim članovima odbora koji su proteklih mjeseci radili na prijavi Grada Lepoglave, a kroz ispunjavanje samog upitnika.

Akciju Gradovi i općine – prijatelji djece zajednički su pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Na lokalnoj razini Akciju vode koordinacijski odbori, stoga je i u Lepoglavi osnovan Gradski koordinacijski odbor koji će surađivati s ustanovama i udrugama u provođenju aktivnosti.

Prava i potrebe djece objavljena su u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

grad_prijatelj_djece_sastanak_01.jpg