Zavičajni klub Vrbno proslavio 30 godina rada Foto: Općina Bednja

Zavičajni klub Vrbno proslavio 30 godina rada

Lj.R./Varaždinske vijesti | 11.6.2017. u 16:42h | Objavljeno u Našim krajem

Jubilarnih 30 godina rada i djelovanja Zavičajnog kluba Vrbno, dalekog pograničnog naselja u bednjanskoj općini, obilježeno je velikom proslavom u subotu, 3. lipnja.

Susret je, kao i svake godine, tradicionalno održan u Vrbnu – rodnom kraju svih članova ZKV-a koji danas žive diljem Hrvatske, ali i Slovenije i šire. Klub je osnovan je 1987. godine s ciljem okupljanja iseljenih ljudi, čuvanja zavičajnih običaja, ali i njegovanja veza sa starim krajem te pomoći mještanima u poboljšanju životnih uvjeta i očuvanju specifičnog vrbljanskog govora.

Pozivu se odazvalo oko 150 članova Kluba, gostiju i uzvanika. Druženje je počelo okupljanjem ispred mjesne škole, gdje je sve prisutne pozdravio predsjednik ZKV-a Zvonko Smrečki. Nakon održane godišnje izvještajne skupštine, okupljeni zavičajci obišli su zaselke Brezni, Banički i Osonjak, a potom se družili na šumskom lokalitetu na Potkovi.

U kasnijim poslijepodnevnim satima u sportskoj dvorani OŠ Vrbno održana je i svečana sjednica ZKV-a, s osvrtom na rad i aktivnosti kluba tijekom protekla tri desetljeća te s najavom budućih aktivnosti. Na svečanosti su uručene plakete članovima Zavičajnog kluba koji su tijekom svih proteklih godina aktivno bili uključeni u njegov rad. Plakete su dodijeljene i institucijama i ustanovama koje su na razne načine pomagale i poticale rad Kluba – Općini Bednja, Osnovnoj školi Franje Serta te svim udrugama.

Skupu se obratio novi načelnik Bednje Damir Poljak te okupljenima uputio riječi zahvale na dugogodišnjem radu i trudu koji su iseljeni zavičajci utkali u njegovanje veza s rodnim krajem te u nastojanja da na razne načine pomognu "domaji" iz koje su se nekad iselili u potrazi za boljim životom. Naglasio je da će Zavičajni klub i u svom budućem radu uživati aktivnu potporu Općine Bednja, ali i njega osobno.

Skup su pozdravili i predstavnici mjesnih odbora Vrbno i Ježovec, ravnateljica Osnovne škole u Bednji te predstavnici prijateljskih udruga iz Osijeka, Našica, Grubišnog Polja, Koprivnice i Zagreba. U nastavku svečanosti su članovi KUD-a Vrbno održali kratki kulturno umjetnički program, dok je prof. Barica Pahić Grobenski govorila svoje stihove na bednjanskom govoru.

Nakon svečane sjednice, druženje je nastavljeno u ležernijem i neformalnijem tonu, uz večeru i glazbu sastava Podvinčani.