Zamjenik gradonačelnika Lepoglave Kovač u hrvatskoj delegaciji na projektu u Italiji Foto: Grad Lepoglava

Zamjenik gradonačelnika Lepoglave Kovač u hrvatskoj delegaciji na projektu u Italiji

Varaždinske vijesti | 15.11.2018. u 16:01h | Objavljeno u Našim krajem

Agencija za mobilnost i programe Europske unije odabrala je četiri predstavnika za hrvatsku delegaciju koja sudjeluje u dugoročnom projektu „Democracy Reloaded Trio“ čiji je cilj osnažiti kapacitete donositelja odluka na lokalnoj razini kad su u pitanju mladih.

Kao predstavnik jedinice lokalne samouprave u hrvatskoj je delegaciji bio zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Uz lepoglavskog zamjenika gradonačelnika, hrvatsku su delegaciji sačinjavali Petra Pekica ispred Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Bojan Marjanović, dugogodišnji trener i edukator te Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije.

- Naša će delegacija prisustvovati dvjema međunarodnim aktivnostima te između njih izraditi plan kako informirati, educirati i motivirati jedinice lokalne i regionalne vlasti da promišljaju nove modele uključivanja mladih u lokalne politike te u tu svrhu koriste mogućnost financiranja 'KA3' projekata iz Erasmus+ programa. Iznimno mi je drago što je naša Lepoglava prepoznata od strane državne Agencije za mobilnost i programe Europske unije kao relevantan dionik procesa koji uključuju mlade u život lokalne zajednice i što smo odabrani da kreiramo nove pristupe radu s mladima s kolegama iz drugih zemalja – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje po povratku iz Italije.

cata5.jpg

Uz delegaciju iz Hrvatske, ova svojevrsna pilot radna skupina okuplja predstavnike lokalnih vlasti, iskusnih edukatora i nacionalnih agencija za programe Europske unije iz Finske, Mađarske, Portugala, Italije, Belgije i Estonije, a upravo će se u Estoniji od 17. do 21. lipnja 2019. godine održati završna aktivnost do koje će nacionalni timovi kreirati projekte i predloške javnih politika za mlade na lokalnoj razini.

Nacionalne aktivnosti u zemljama sudionicima ovog projekta do iduće aktivnosti u Estoniji mapirati će i okupiti predstavnike svih relevantnih dionika koji na bilo koji način mogu doprinijeti poboljšanu javnih politika za mlade.

Kroz holistički će pristup hrvatski tim pripremiti sve potrebne parametre da se pomogne lokalnim samoupravama u proaktivnijem pristupu kreiranja kako aktivnosti tako i konkretnih rješenja za probleme koje imaju mladi u lokalnoj zajednici.

Nakon toga, na svakom je gradu ili općini da koristeći pripremljene smjernice zaista i pokaže kako mladi nisu samo budućnost već kako su, a što je daleko važnije, sadašnjost.

 

 cata33.jpg