Zadnje ispitivanje Zavoda za javno zdravstvo pokazalo neispravnost vode u Visokom

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.1.2018. u 08:17h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon zadnjeg ispitivanja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Osnovna škola Visoko primila je obavijesti da voda u lokalnom vodovodu kojim se služi naselje Visoko nije ispravna za piće.

Javila nam je to čitateljica Mirjana kojoj je OŠ Visoko poslala obavijest o daljnjim koracima budući da ima osnovnoškolce. Pita se kada će se napokon riješiti problem vodovoda i tko je odgovoran za ovakvo stanje u naselju Visoko.

Kako kažu iz škole, oni nisu nadležni upravljati s lokalnim vodovodom pa su jedino mogli poduzeti mjere koje su u njihovoj moći, odnosno zamolili su roditelje da djeci kupe flaširanu vodu ili da im kod kuće prokuhaju vodu.

- Budući da djeca u školi moraju piti tekućinu, zamolili smo roditelje da im kupe flaširanu vodu ili kod kuće prokuhaju vodu i pošalju ju s djecom u školu. Također, preporuča roditeljima da kod djece razviju naviku da sa sobom uvijek nose vodu u bočici da bi ju mogli piti u školi – istaknula je ravnateljica škole Nada Horvat, dodajući da je voda organizmu nužno potrebna za normalno funkcioniranje.

Među ostalim, Horvat navodi da taj problem oduvijek postoji u općini Visoko, vodovod održava mjesni odbor, ali to nije dovoljno. S jedne strane razumije ljude koji ne žele priključenje na neki od kontroliranih vodovoda i to zbog financijskoj stanja.

- Lakše je ljudima davati 200-ak kuna godišnje za održavanje lokalnog vodovoda nego mjesečno 200-ak kuna, recimo, Varkomu i sve dok sami ljudi ne donesu odluku da se žele priključiti na jedan od vodovodnih sustava problem se neće riješiti – objašnjava ravnateljica.

Naime, lokalni vodovodi i inače su u Varaždinskoj županiji, ali i ostalima županijama problem pa se tako manja mjesta koja nemaju izgrađen vodovodni sustav bore s problemima nedostatka vode u ljetnim mjesecima, ali i pitanja ispravnosti vode za piće koju imaju jedino preko lokalnih izvora.

Iz Općine Visoko ističu da su svjesni problema i da već neko vrijeme razmišljaju o uvođenju vodovodnog sustava. Smatraju da je to jedino rješenje, ali mještani su ti koji donose konačnu odluku.