Projektne aktivnosti ključne su za socijalizaciju branitelja Foto: UDVDR Ivanec

Za projekte ivanečkih branitelja ministarstvo odobrilo 20.000 kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 5.9.2016. u 19:02h | Objavljeno u Našim krajem

Ivanečkom ogranku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata odobrena su sredstva za oba projekta s kojima se prijavio na natječaje Ministarstva branitelja.

S 10.000 kuna Ministarstvo branitelja poduprijet će tako projekt "Pobjeda - 21 godinu poslije jednako snažna i emotivna" koji se sastoji od niza aktivnosti u kojima se tijekom godine obilježava 21. obljetnica oslobodilačke akcije Oluja.

Kako ističu iz UDVDR-a Ivanec, svrha projekta je prisjećanje na neke od najslavnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, spomen na sve koji su za slobodu Hrvatske dali najviše, zatim da se preživjele branitelje nakratko "vrati" u vremena ponosa i slave, starije i iskusnije građane podsjeti, a mlađim naraštajima ukaže na značaj tih vremena. Ovaj je program prijavljen za natječaj "Psihološko i socijalno osnaživanje hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata".

Također, s 10.000 kuna Ministarstvo branitelja podupire projekt UDVDR Ogranak Ivanec pod nazivom "Branitelji u zajednici – s ponosnom prošlošću u prosperitetnu i mirnu budućnost" po javnom natječaju "Promicanje vrijednosti Domovinskog rata". Projekt se sastoji od niza aktivnosti kojima se opsežnim manifestacijama obilježavaju sjećanja na poginule hrvatske branitelje, zatim edukativnih predavanja djeci srednjih i osnovnih škola, predavanja eminentnih gostiju o važnim događanjima novije hrvatske povijesti i drugo, a sve u cilju prenošenja istine i očuvanja uspomene na najvažniji period u hrvatskoj povijesti.

- Uz sjećanja na poginule, fokus obaju programa je na preživjelim braniteljima jer se tijekom godina pokazalo kako su upravo takva događanja ključna u njihovoj socijalizaciji i svojevrsna im je terapija u vremenima kada se njihova uloga sve više omalovažava, a društvo ih svjesno gura na margine. To je jedan od glavnih razloga što se trude da društvenoj zajednici pokažu kako mogu biti njezini aktivni članovi i pripomoći u sveopćem prosperitetu - napominju iz UDVDR-a Ivanec.

Nositelj programa je predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač, a voditelji pojedinih aktivnosti iz programa su Željko Đurin, Dražen Geček, Damir Kraš, Ivica Rudnički, Martin Lukavski, Mario Pahić i Antun Rinkovec.

Uz sredstva odobrena po projektima iz gradskog proračuna, donacije i sponzorstava te uz veliki angažman vodstva i članova, ova će sredstva ivanečkom ogranku uvelike olakšati provedbu velikog broja planiranih aktivnosti u 2016. godini. Podršku Ministarstva branitelja novim projektima u UDVDR Ogranku Ivanec doživljavaju kao priznanje za kontinuitet kvalitetnog rada, samim time jer su i prošle godine odobrena sredstva za dva projekta, a ne tako davno i za sufinanciranje Spomen obilježja poginulim braniteljima s područja Grada Ivanca koji se nalazi u centru Ivanca, za koji je ministarstvo odobrilo 160.000 kuna.