VZO Sveti Đurđ: Dan vatrogastva u znaku suradnje s britanskim kolegama i primopredaje vozila Foto: VZO Sveti Đurđ

VZO Sveti Đurđ: Dan vatrogastva u znaku suradnje s britanskim kolegama i primopredaje vozila

Varaždinske vijesti | 4.5.2018. u 09:06h | Objavljeno u Našim krajem

U petak, 4. svibnja, na blagdan sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogastva.

Na području Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske, jedno od glavnih prigodnih događanja svakako je dolazak dva navalna vatrogasna vozila iz Velike Britanije, po jedno za DVD Hrženicu (VZO Sveti Đurđ, Varaždinska županija) i DVD Legrad (VZO Legrad, Koprivničko-križevačka županija), ali i velike količine različite vatrogasne opreme, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo milijun kuna.

Nastavak je to 20-godišnje suradnje čelnika vatrogastva općine Sveti Đurđ s britanskim kolegama, u sklopu koje je dosad dopremljeno 13 različitih vozila i mnoštvo različite specijalističke opreme, uz organizirane programe edukacije kako u Hrvatskoj, tako i u Velikoj Britaniji.

Ovogodišnji program boravka britanskih vatrogasaca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ima poseban značaj u daljnjem jačanju suradnje, koja će biti formalizirana potpisivanjem povelje o suradnji i prijateljstvu između Grada Ludbrega i Grada Nottinghama. Prigodno postavljanje pločice s nazivom novog grada prijatelja na ludbreški glavni gradski trg, odnosno na kružnicu koja okružuje "centar svijeta", bit će upriličeno u petak u 17 sati, uz nazočnost visoke delegacije Grada Nottinghama i Vatrogasne postrojbe Nottinghamske regije. Svečanosti će prethoditi podjela sitnije opreme za 15-ak dobrovoljnih vatrogaasnih društava s područja sjeverozapadne Hrvatske, s početkom u 16 sati u Vatrogasnom domu u Ludbregu.

Obilježavanje Florijanova uz primopredaju navalnih vozila bit će upriličeno prvo u Legradu u subotu, s početkom u 18 sati u samom središtu mjesta, dok će primopredaja u Hrženici biti organizirana u nedjelju, s početkom u 8.30 sati.