VLADA ODLUČILA Ivanečki vodovodi, izvori vode i Ivkom vode idu pod Varkom Varaždin!

Grad Ivanec/vv | 29.6.2023. u 22:43h | Objavljeno u Našim krajem

"Da je gradonačelnik Lepoglave uvažio volju svojih 2.500 građana – potpisnika peticije te da je u savjetovanju o nacrtu Uredbe i u Hrvatskim vodama izjavio da se Grad Lepoglava želi pripojiti Ivkom vodama, zadržale bi uslužno područje"

Vlada Republike Hrvatske jučer je na svojoj sjednici donijela novu Uredbu o uslužnim područjima. Njome je odredila da Varkom d.d. Varaždin postaje jedini isporučitelj vode na cijelom području Varaždinske županije.

To znači sljedeće:

  • Ivkom vodama Ivanec oduzima se njihovo dosadašnje uslužno područje na kome su vodu distribuirale više od 60 godina, a time se poduzeće u većinskom vlasništvu Grada Ivanca de facto - gasi
  • sva imovina Ivkom voda, koju su desetljećima stvarale generacije građana i zaposlenih, a koja je vrijedna više od 13,5 milijuna eura, pripaja se Varkomu Varaždin
  • Varkomu se pripajaju i svi ivanečki vodovodi (i vodovodi na drugim područjima) kojima su desetljećima upravljale Ivkom vode;
  • Varkomu se pripaja i 6 i kaptaža na izvorištima vode, uključujući i sva izvorišta na Ivančici (Žgano vino, Šumi i drugi izvori postaju Varkomovi)
  • Varkomu se pripaja i 450 km vodovoda, 20 vodosprema, 24 prepumpne stanice i postaje te postaje za povećanje tlaka, 6 klorinatora, sve to povezano u jedinstveni sustav daljinskog nadzora;
  • Varkomu se  pripaja i 27 km odvodnje, 435 revizionih okana, 418 slivnika
  • u sustav Varkoma ulazi više 8.820 korisnika vodovoda i 1.725 korisnika kanalizacije koji su sada korisnici usluga Ivkom voda

Umjesto propisanih 30, u savjetovanju samo – 15 dana

Podsjećamo, Nacrt nove Uredbe o uslužnim područjima u javnoj je raspravi bio do 20. lipnja. Umjesto zakonom propisanih 30 dana, ovaj akt u savjetovanju je bio samo 15 dana. Vlada je njime predložila da Varkom Varaždin ubuduće bude jedini isporučitelj vode na cijelom području Varaždinske županije.

Stav Grada: Ne ukidati uslužno područje Ivkom vodama

Grad Ivanec i Ivkom vode na takvu su odredbu reagirali te uputili primjedbe sa zahtjevom da Ivkom vode zadrže svoje dosadašnje uslužno područje, jer one za to ispunjavaju sve zakonske uvjete.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić je 14. lipnja bio i na savjetovanju o Nacrtu nove Uredbe u Hrvatskim vodama u Zagrebu.

I tom je prilikom vrlo jasno prenio stav koji su o toj tematici izrazili i Gradsko vijeće i gotovo 10.000 građana putem peticije – a to je da Ivkom vode zadrže svoje uslužno područje (jer za to ispunjavaju odredbe propisane Zakonom o vodnim uslugama) te kategorički "NE" Varkomu Varaždin.

Batinić: Vladajući donijeli političku odluku

Za komentar Vladine odluke smo upitali gradonačelnika Grada Ivanca Milorada Batinića.

- Sve primjedbe i prijedloge koje su u savjetovanje uputili Grad i Ivkom vode je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odbilo, a HDZ-ova Vlada jučer je donijela odluku o Varkomu kao jedinom isporučitelju vode na cijelom području Varaždinske županije. Smatram da su po pitanju Ivanca vladajući donijeli političku odluku, pritom potpuno ignorirajući odredbe Zakona o vodnim uslugama, ali i precizno izraženu volju gotovo 10.000 građana Ivanca i ivanečkoga kraja, koji su potpisivanjem peticije rekli da ne žele Varkom kao distributera vode – kazao je Batinić.

Katastrofalno loša poruka

- To je iznimno loša poruka koju je Vlada poslala svojim građanima: s jedne strane, njome je oduzela lokalnoj samoupravi njeno autonomno pravo na odlučivanje o svojoj imovini, dok je, s druge strane, građanima pokazala da do njihove volje drži kao do lanjskog snijega! A sve uz alibi priču da na okrupnjavanju vodoopskrbe inzistira Europska komisija. Primjeri iz susjednih država-članica EU po tom pitanju demantiraju Vladu RH. Odlučivanje o broju isporučitelja vodnih usluga je isključiva nadležnost svake članice EU -  izjavio je Batinić.

- U kontaktu sam i s drugim gradonačelnicima širom Hrvatske, koji su na jednak ili sličan način pogođeni Uredbom Vlade. Konzultirat ćemo se s ustavnopravnim stručnjacima i našim odvjetničkim timovima te vidjeti postoji li mogućnost podnošenja ustavne tužbe Ustavnom sudu RH – zaključio je gradonačelnik Batinić.

Lepoglavski gradonačelnik – za Varkom!

Dodajmo ovome da je resorno ministarstvo odbilo i primjedbe na Uredbu Vlade o uslužnim područjima koju su podnijela i dva vijećnika Grada Lepoglave, Željko Šoštarić (HSS) i Boris Šinko (nez.), a koju su također ukazali na činjenicu da je u peticiji koju su oni pokrenuli na području Grada Lepoglave čak 2.500 građana (više od 50 % biračkog tijela) reklo NE Varkomu. No, u obrazloženju Ministarstva jasno piše da je "gradonačelnik Grada Lepoglave na savjetovanju s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i javnim isporučiteljima o nacrtu nove Uredbe (14. lipnja 2023.) iznio izričit stav da je Nacrt Uredbe o uslužnim područjima Gradu Lepoglava u potpunosti prihvatljiv".

- Da je kojim slučajem gradonačelnik Lepoglave uvažio izraženu volju svojih 2.500 građana – potpisnika peticije te da je u savjetovanju o nacrtu Uredbe i u Hrvatskim vodama izjavio da se Grad Lepoglava želi pripojiti Ivkom vodama, Ivkom vode bi zadržale svoje uslužno područje - poručuju iz ivanečke gradske uprave.