Više od 14 milijuna kuna investicija u Lepoglavi

M.P./Varaždinske vijesti | 16.7.2018. u 09:10h | Objavljeno u Našim krajem

Snažan impuls investicijskom ciklusu u prvoj polovici godine na području Grada Lepoglave dale su brojne potpore koje su u Grad Lepoglavu stigle s državne razine.

Zahvaljujući brojnim natječajima resornih ministarstava, na koja je Grad Lepoglava prijavio vlastite projekte i programe, ostvarene su potpore u visini 10 milijuna kuna. Pridoda li se tom iznosu i iznos sredstva s kojima će u realizaciji navedenih projekata i programa sudjelovati Grad, riječ je o investicijama vrijednim više od 14 milijuna kuna.

- Uz sposobnost i znanje da osmislimo i pripremimo projekte i programe te ih prijavimo na natječaje, važan čimbenik u ostvarivanju potpora je i gradska financijska sposobnost sufinanciranja projekta. Naime, proteklih nekoliko godina zbog smanjenja gradskog proračuna nismo bili u mogućnosti sufinancirati brojne projekte i programe. S promjenom zakonskih propisa vezanih za
financiranje lokalne i regionalne samouprave, zbog kojih smo proteklih godina ostali bez polovice proračunskih prihoda, došlo je do povećanja proračunskih prihoda što nam je vratilo mogućnost pokretanja brojnih projekata i programa usmjerenih razvoju našeg grada – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Dobivene potpore u velikoj će mjeri biti usmjerene uređenju komunalne infrastrukture. Naime, dobivena su sredstva za izgradnju i sanaciju lokalnih nerazvrstanih prometnica te sanaciju klizišta kao i za njihovo zimsko održavanje točnije čišćenje. Najveći iznos potpore ostvaren je za adaptaciju i rekonstrukciju zgrade dječjeg vrtića u Lepoglavi. Potpore su dobivene i za program edukacije opotrebi i načinu selektiranja otpada te za nabavku spremnika za njegovo odlaganje.

- Zahvalio bih svojim suradnicima koji su radili na pripremi projekata – Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Lepoglave te Projektno-razvojnom uredu Turističko kulturno informativnog centra. Dakako, hvala i ministarstvima koja su prepoznala naše potrebe - poručio je gradonačelnik Škvarić.

Označeno u