Vidovečko Općinsko vijeće: Rok za izgradnju etno-kuće 18 mjeseci Foto: VV arhiva

Vidovečko Općinsko vijeće: Rok za izgradnju etno-kuće 18 mjeseci

| 15.2.2017. u 19:19h | Objavljeno u Našim krajem

Na jučerašnjoj sjednici vidovečkog Općinskog vijeća vijećnici su načelniku Bruni Hraniću dali suglasnost za potpisivanje Ugovora o javnoj nabavi radova za izgradnju etno-kuće, kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra općine Vidovec.

Ovime može početi izgradnja etno-kuće u Domitrovcu, a radove u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna izvodit će GK Grupa iz Varaždina, uz rok izvođenja od 18 mjeseci. Hranić pritom računa i sufinanciranje projekta koji je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja.

- Etno-kuća će biti na raspolaganju našim udrugama. Jedan dio će biti muzejski, a drugi dio će se koristi za razna kulturna događanja, konferencije, predavanja i slično. Iza etno-kuće će biti pokazni vrt s varaždinskim zeljem i autohtonim sortama voćaka. Mislim da je to dobar temelj za razvoj našeg ruralnog turizma, koji će se kasnije povezati s vinskim podrumom i kušaonicom u rekonstruiranoj kući koju smo kupili u naselju Tužno, što će zaokružiti priču s našim "Vinskim sveučilištem" grofa Baltazara Patačića i Zeljarijadom – rekao je Hranić.

Općinsko vijeće dalo je suglasnost i za provedbu ulaganja te prijavu na natječaj Programa ruralnog razvoja. mjera 7.4.1, za projekt izgradnje dječjeg vrtića.

- Čekali smo od 2013. godine, kada smo dobili građevinsku dozvolu za izgradnju vrtića, i napokon su najavljeni natječaji koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede. Uz školu i dvoranu koje smo izgradili, vrtić je najvažniji za ostanak mladih ljudi u našoj sredini, uz prednost da smo prigradska općina. Postojeći općinski vrtić je premali, u njemu je smješteno 50 djece, a više od 50 je u vanjskim vrtićima, kojima također sufinanciramo smještaj. Izdvajamo preko 800.000 kuna, a izgradnjom novog vrtića s jasličkom grupom stvorit će se uvjeti za boravak 120 djece. Dokumentacija je spremna, gradilište je pripremljeno, priključci vode i struje postoje i siguran sam da ove godine kreće izgradnja – istaknuo je Hranić.

Na sjednici je. između ostalog, donesena i odluka o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Učenicima je dodijeljeno 27 stipendija od 250 kuna mjesečno, a studentima 19 stipendija u iznosu od 350 kuna mjesečno.

- Jedna smo od rijetkih općina u županiji i Hrvatskoj koja dodjeljuje stipendije i učenicima srednjih škola. Usto, ove smo godine, na prijedlog vijećnika Dubravka Zavrtnika, za 50 kuna povećali stipendije i učenicima i studentima. To je sveukupno oko 35.000 kuna više iz općinskog proračuna, ali mi smo "Općina - prijatelj djece" i nije nam teško izdvojiti više sredstava za našu djecu – naglasio je Hranić.

Vijećnici su dobili i detaljno financijsko izvješće za prošlogodišnju Zeljarijadu.

- Izvješće je pokazalo da je Zeljarijada "u plusu" drugu godinu zaredom. Vidi se da je organizacija sve bolja. Pred nama je jubilarna, 20. Zeljarijada, koja će zahtijevati dosta noviteta i već smo počeli s prvim sastancima oko organizacije. Normalno je da Općina najviše izdvaja za održavanje Zeljarijade, jer je to brend naše općine, ne samo na razini županije, nego i cijele Hrvatske – istaknuo je Hranić.

Označeno u