VIDOVEC Općinsko vijeće povećalo iznos "uskrsnica" Foto: Općina Vidovec

VIDOVEC Općinsko vijeće povećalo iznos "uskrsnica"

Varaždinske vijesti | 17.2.2024. u 08:10h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Vidovec, održanoj 14. veljače u prostorijama Etno kuće Kitec u Domitrovcu, prihvaćene su 2. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Vidovec.

Kako je istaknuto, ovim izmjenama i dopunama Prostornog plana proširene su granice građevinskog područja u cilju ostanka mladih obitelji u općini, a omogućen je i daljnji razvoj ruralnog turizma, poljoprivrede i poduzetništva u svim općinskim naseljima.

vidovec_opcinsko_vijece_14022024_3.jpg

Donesena je i Odluka o broju stipendija u školskoj/akademskoj godini 2023./2024., kojom će učenicima i studentima biti dodijeljeno 89 stipendija u ukupnom iznosu od 45.000 eura.

Odlukom Općinskog vijeća povećani su iznosi kojima Općina Vidovec sufinancira troškove zakupa prodajnih mjesta poljoprivrednicima koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode. Sufinanciranje troškova zakupa iznosi 90 posto ukupnih troškova, a najviše do 160,00 eura.

vidovec_opcinsko_vijece_14022024_5.jpg

A umirovljenike i korisnike nacionalne naknade za starije osobe zasigurno će razvesliti vijest da je, u odnosu na prošlu godinu, dvostruko povećan iznos "uskrsnica" te će one iznositi 40 eura.

Prema odluci Općinskog vijeća, uskrsnice će se isplatiti korisnicima mirovina (neovisno o kojoj se vrsti mirovine radi - obiteljskoj, starosnoj ili invalidskoj) i korisnicima nacionalne naknade za starije osobe koji imaju prijavljeno prebivalište na području općine Vidovec, a uvjet je da na adresi podnositelja zahtjeva za isplatu prigodnog dara (uskrsnice) nema financijskih obveza prema proračunu Općine Vidovec.

Ukupan iznos mirovine korisnika mirovina ne smije prelaziti iznos od 330,00 € (u ukupan iznos mirovinskih primanja ulaze domaća i strana primanja). Uskrsnica će se isplatiti na bankovni račun umirovljenika i korisnika nacionalne naknade za starije osobe.

Korisnici mirovina i korisnici nacionalne naknade za starije osobe s područja općine Vidovec koji udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje prava na isplatu uskrsnice trebaju dostaviti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Vidovec:
- zahtjev za isplatu prigodnog dara (uskrsnice),
- važeću osobnu iskaznicu,
- podatak o tekućem ili žiro računu (IBAN).

- Uskrsnice će se isplaćivati na temelju popisa koji Općini Vidovec dostavlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ako se umirovljenici i korisnici nacionalne naknade za starije osobe s područja općine Vidovec ne nalaze na popisu HZMO-a, a ostvaruju pravo na uskrsnicu, uz navedenu dokumentaciju trebaju dostaviti i kopiju odreska posljednje mirovine ili obavijest banke o mirovinskim i invalidskim primanjima ili potvrdu o visini mirovine koju izdaje HZMO. Korisnici nacionalne naknade za starije osobe dostavljaju rješenje HZMO-a ili dokaz o zadnjoj isplaćenoj nacionalnoj naknadi za starije osobe iz kojeg mora biti razvidno da se radi o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Dokaz o podmirenim obvezama prema Proračunu Općine Vidovec Općina Vidovec pribavlja po službenoj dužnosti - navodi se u odluci Općinskog vijeća.

vidovec_opcinsko_vijece_14022024_6.jpg