Vidovec: Općinsko vijeće izglasalo novosti u prikupljanju otpada, iznosu grobne naknade... Foto: Ivana Dreven

Vidovec: Općinsko vijeće izglasalo novosti u prikupljanju otpada, iznosu grobne naknade...

| 30.1.2018. u 08:27h | Objavljeno u Našim krajem

Među najvažnijim temama jučerašnje sjednice Općinskog vijeća općine Vidovec bilo je donošenje Odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog te biorazgradivog komunalnog otpada.

Riječ je o provedbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom, s ciljem smanjenja količine miješanog komunalnog otpada te udjela  biorazgradivog otpada u miješanom komunalnom otpadu. Korisnici će za biootpad imati dvije opcije: prikupljanje putem spremnika ili "kućno kompostiranje". Najveća novost je kriterij za obračun prikupljanja miješanog komunalnog otpada. To će ubuduće biti volumen spremnika za miješani komunalni otpad i broj pražnjenja tog spremnika, što će se evidentirati čipovima ugrađenima u kante za otpad.

Kako je vijećnicima pojasnio Robert Briški iz varaždinske Čistoće, strukturu cijene javne usluge činit će: cijena obvezne minimalne javne usluge, cijena javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada, cijena ugovorne kazne te iznos naknade za gradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, koju kao namjensku naknadu može odrediti predstavničko tijelo općine.

Mještane treba educirati o odvajanju otpada

- Odluke koje smo donijeli tiču se odvoza i, što je još bitnije, selektiranja otpada, kako bismo imali što manji broj odvoza smeća, što za sobom povlači i manje račune. Bitno nam je da educiramo mještane, kako bi na kućnom pragu selektirali otpad. Već sad imamo pet posuda, no nažalost, u kontrolama se ispostavlja da ljudi baš i ne razvrstavaju otpad onako kako bi trebali - rekao je načelnik Bruno Hranić.

Dodao je kako Općina Vidovec, zajedno s Gradom Varaždinom i još nekoliko općina, kreće u projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna, financiran iz EU fondova, a dobivena sredstva bit će namijenjena za edukaciju mještana o selektiranju otpada putem radionica, informativnih emisija, letaka i slično.

- Cilj nam je postići da se crna kanta s miješanim komunalnim otpadom u domaćinstvu s četiri člana treba prazniti samo jednom mjesečno, a sav ostali otpad bi se selektirao - rekao je Hranić.

Čistoća, kao davatelj usluge, sve tehničko-tehnološke uvjete za obračun po volumenu spremnika za miješani komunalni otpad i broju pražnjenja tog spremnika na području općine Vidovec treba ispuniti najkasnije do 1. srpnja ove godine.

Smanjenje grobne naknade

U sklopu izvješća o poslovanju groblja u Vidovcu, kojim upravlja Čistoća, te programa održavanja groblja u 2018. godini, istaknuto je kako će se smanjiti iznos grobne naknade - sa sadašnjih 41,47 kn/m2 na 37,20 kn/m2.

- Odlukom o smanjenju grobne naknade idemo na ruku našim žiteljima. Smanjenje iznosi oko 4 kune po kvadratnom metru. Ukupno je to oko 30.000 kuna za cijelo groblje. Idemo na smanjenje cijene sa zadržavanjem standarda održavanja groblja. Početkom proljeća krećemo i s drugom fazom proširenja groblja, a očekujemo da ćemo i taj projekt isfinancirati preko natječaja resornih ministarstava, kao što smo isfinancirali i jedan dio parkirališta uz groblje - naglasio je Hranić.

Jednoglasno je donesena Odluka o broju i visini stipendija za nadarene učenike i studente u školskoj/akademskoj godini 2017./2018., a prihvaćeni su i prijedlozi oporbenih vijećnika da se za iduću školsku godinu izrade novi kriteriji za dodjelu stipendija.

vidovec-opcinsko_vijece_sijecanj_2018_7.jpg

- Donijeli smo odluku da se dodijeli 10 stipendija za studente i 35 stipendija za srednjoškolce. Jedna smo od rijetkih općina koja stipendira i srednjoškolce. Budući da su neki vijećnici dali primjedbu kako stipendiramo malo studenata, moram reći da ih se malo javilo na naš natječaj, jer dosta studenata s našeg područja dobiva županijske, državne, STEM i druge stipendije. No, vijećnici su jednoglasno odlučili da ćemo od jeseni povećati broj i iznos stipendija. Zajednički ćemo izraditi nove kriterije, posebice što se tiče deficitarnih zanimanja i socijalno ugroženih studenata - istaknuo je Hranić.

Počinje izgradnja kanalizacije

Hranić je u sklopu izvješća o svom radu u drugoj polovici 2017. godine naglasio kako je smanjen proračunski manjak.

- Kroz tri-četiri mjeseca, uz prihode koji su prema novom zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave za gotovo 80 posto veći nego prošle godine, uspjeli smo smanjiti taj minus na 1,2 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo tim tempom do kraja godine doći na "nulu", što je bitno za daljnje funkcioniranje općine - rekao je načelnik, a osvrnuo se i na početak izgradnje sustava kanalizacije (aglomeracije). Napomenuo je da su trenutno u tijeku snimanje trase i probni iskopi, a radovi bi prvo trebali početi u naseljima Prekno i Zamlača.

- Radovi na području općine Vidovec počinju 15. veljače. Obavjestit ćemo sve mještane o regulaciji prometa, a radit će se na više lokacija, stoga molim sve mještane za razumijevanje. Poduzeće Tegra koje je taj posao dobilo na natječaju okuplja velik broj kooperanata te najavljuju završetak radova u roku dvije godine. Uz dječji vrtić, za koji ćemo, ako ne dobijemo sredstva na natječaju iz EU fondova, uzeti kredit, Aglomeracija je projekt od najvećeg značaja za našu općinu. Važan je pritom i ekološki aspekt, jer imamo više od 1.400 domaćinstava sa septičkim jamama, a nalazimo se na vodonosnom području. Uz povećanje kvalitete življenja, to će podići i cijenu nekretnina - naglasio je Hranić.

Općina Vidovec radi i na projektu "Put varaždinskog zelja", a Hranić je pojasnio o čemu je riječ.

"Put varaždinskog zelja"

- Prošle smo se godine svi razveselili kad je Europska komisija konačno priznala varaždinsko zelje kao autohtoni proizvod našeg kraja, u čemu je najveću ulogu imala Udruga Zeljari koja je, u suradnji s Općinom, Županijom i Savjetodavnom službom, pokrenula taj projekt zaštite. Zato ćemo 19. ožujka u Vidovcu organizirati veliko slavlje s brojnim visokim uzvanicima, jer je zelje, kako se često kaže u ovom kraju, prošlost, sadašnjost i budućnost Vidovca. Ujedno ćemo turističkim znakovima obilježiti državnu cestu od Nedeljanca do kraja općine Maruševec, u suradnji s tamošnjom Općinom, kao "Put varaždinskog zelja", koji će tako biti i svojevrsna turistička ruta - zaključio je vidovečki načelnik.

vidovec-opcinsko_vijece_sijecanj_2018_4.jpg