Vidovec: Izglasan proračun za 2018., izgradnja kanalizacije počinje 15. siječnja Foto: Ivana Dreven

Vidovec: Izglasan proračun za 2018., izgradnja kanalizacije počinje 15. siječnja

| 15.12.2017. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Proračun općine Vidovec za 2018. godinu iznosit će 12,8 milijuna kuna. Svi vijećnici vidovečkog Općinskog vijeća složili su se da je realan, no oporba smatra da nema dovoljno kapitalnih investicija.

- Puno je novosti, a s obzirom da smo "Općina - prijatelj djece", u proračun za sljedeću godinu stavili smo kupnju knjiga, u dogovoru sa Županijom i ministarstvom, budući da Županija sufinancira određeni dio knjiga. Uglavnom, roditelji neće morati brinuti o kupnji knjiga, a ako će biti mogućnosti, mi ćemo izdvojiti dodatna sredstva za radne bilježnice i ostali pribor. Pokrenuli smo i razgovore o produženom boravku i trenutno se radi anketa o zainteresiranosti za taj projekt. Ukoliko će biti dovoljno djece, Županija će ga sufinancirati, a mi ćemo pokrivati troškove učitelja. U suradnji s Varaždinskom županijom krenuli smo i u nabavu školskih ormarića - istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

opcina_vidovec_-_opcinsko_vijece_14-12-2017_-_02.jpg

Napomenuo je da proračun predviđa i nekoliko kapitalnih investicija.

- Napokon kreće izgradnja kanalizacije, čija je vrijednost na području općine Vidovec 56 milijuna. Kroz tri godine mora biti sve gotovo, a s 15. siječnja trebali bi početi radovi te molim građane za strpljenje tijekom radova. Kreće se od "unutarnjih" ulica, a državna cesta dolazi zadnja na red. Također, nastavljamo i s izgradnjom nogostupa, u Belskoj ulici u Tužnom sljedeće bi godine trebao biti završeni kompletni nogostup, do granice s Lovrečanom. Ovih dana očekujemo i rezultate natječaja za dječji vrtić, mi smo svoj dio od milijun kuna osigurali, a nastavljamo i s izgradnjom etno-kuće, gdje slijedi postavljanje stolarije i fasade, a sredstva ćemo i dalje "vući" iz Ministarstva regionalnog razvoja, ali i Ministarstva kulture te turizma, jer je riječ o objektu edukacijske, kulturne i informativne namjene koji će koristiti sve udruge, no služit će i u turističke svrhe - rekao je Hranić.

Dodao je kako su dosad LED rasvjetom pokrivena dva naselja, za oko 330.000 kuna, a potpisan je i novi ugovor za Nedeljanec, Tužno i Vidovec (Novo Selo).

- Polovicu od 700.000 kuna već smo osigurali poreko državnih institucija i mislim da ćemo sljedeće godine cijelu općinu pokriti LED rasvjetom, što osim ekološkog učinka, ima i utjecaj na uštede kod plaćanja troškova javne rasvjete. Otvorili smo i novu poslovno-stambenu zonu u Vidovcu, a tu ćemo morati uložiti sredstva za izradu projektne dokumentacije za otvaranje ulica. S obzirom taj dio nije bio obuhvaćen kad se radila projektna dokumentacija za kanalizaciju, i za taj novi kvart morat ćemo izraditi potrebnu dokumentaciju. Pri kraju su i dogovori oko izgradnje rotora na zavoju kod benzinske postaje, što će zapravo biti ulaz u tu novu poslovno-stambenu zonu - istaknuo je Hranić.

opcina-vidovec-poslovno-stambena-zona.jpg

Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, Općina Vidovec dobit će oko 3,1 milijuna kuna od poreza na dohodak.

- Ta ćemo sredstva uklopiti u kapitalne investicije. To je već bliže pravoj slici, sad će nam proračun biti na oko 80 posto onoga koliko bi prema broju stanovnika i površini trebali imati. Idemo i u proširenje groblja, što je nužno jer više nema mjesta za ukop pokojnika. S vodovodnom mrežom smo pri kraju, a svi ti radovi će se napraviti paralelno s izgradnjom kanalizacije kako se ne bi dva puta kopalo - pojasnio je načelnik.

Dodajmo da su vijećnici ujedno izglasali drugi ovogodišnji rebalans proračuna. Naime, planirani prihodi za 2017. iznosili su 15.294.442 kuna, a rebalansom su smanjeni na 10.418.437 kuna.

opcina_vidovec_-_opcinsko_vijece_14-12-2017_-_03.jpg

- Imali smo sreće da je ova godina bila uspješna u privlačenju sredstava od ministarstava. Nažalost, neke projekte nismo ostvarili i uskladili smo proračun sa stvarnim prihodima. Rebalans je prihvaćen, a nadam se da ćemo, ako uspijemo do Nove godine dobiti još neka sredstva, napraviti još jedan rebalans. Dobili smo, među ostalim, 350.0000 kuna za LED rasvjetu. Također, za Etno-kuću smo od Ministarstva regionalnog razvoja dobili i dodatna sredstva, što je sveukupno 650.000 kuna - pojasnio je Hranić.

Osvrnuo se i na prijedlog odluke Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda o isplati sredstava za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda.

- U našoj je županiji Općina Vidovec, nakon Općine Bednja, dobila najviše sredstava, Poljoprivredni smo kraj i najviše štete su nam nanijeli suša i mraz. Nismo dobili puno, tek nešto više od 300.000 kuna, što je samo šest posto od prijavljenih šteta - napomenuo je Hranić.

Podsjetimo, prema Registru šteta, ukupna šteta u Varaždinskoj županiji iznosi oko 43,8 milijuna kuna, a za ublažavanje posljedica stići će tek 4,12 milijuna kuna. Nešto više od dva milijuna kuna namijenjeno je za sanaciju šteta u poljoprivredi, a toliko je namijenjeno i za sanaciju šteta na županijskim cestama, dok je 35.000 kuna namijenjeno za sanaciju šteta na stambenim objektima fizičkih osoba.