Veterani Ivanca i Lepoglave: "Više međusobne koordinacije u provedbama progama"

Varaždinske vijesti | 15.1.2017. u 10:52h | Objavljeno u Našim krajem

Na inicijativu Središnjeg odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec u njegovu je tajništvu održan sastanak kojem su nazočili i čelnici HVIDRA - e Ivanec, Hrvatskog časničkog zbora Ivanec te Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Na sastanku se raspravljalo o nekoliko tema, a sve s ciljem što bolje međusobne suradnje i izraženije koordinacije prilikom provedbi programa svake od udruga.

Posebice se to odnosi na programe koji se organiziraju na području Lepoglave, pa se donio zajednički zaključak da se od tri manifestacije u čijoj organizaciji i provedbi sudjeluju spomenute udruge, za svaku od njih zaduži po jedna koja će mu biti nositelj.

Tako je donešen zaključak da Udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava bude nositelj u organizaciji i provedbi procesije i popratnih događanja koja će se povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održati u kapelici Majke Božje Snježne u Žarovnici.

Hrvatski Časnički Zbor Ivanec rukovodit će, kao i do sada, 12. memorijalnim turnirom u spomen na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića koji se održavaju u Žarovnici i Jerovcu, dok će Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDRA Ivanec zajedno organizirati 4. dane sjećanja na Vukovar, koji bi se, kako je planirano, od ove godine osim u Ivancu održali i u Lepoglavi.

Ovi će zaključci biti razmatrani na tijelima svih četiriju udruga, te će se u slučaju njihova prihvaćanja od istih, postupiti sukladno gore navedenim zaključcima.

Dakako, u provedbe će biti uključene sve udruge, a nositelj pojedinog projekta će procijeniti koja razina pomoći mu je potrebna i u tom će obimu angažirati ostale udruge.

A u svrhu postizanja bolje razine međusobne koordinacije i komunikacije, dogovoreno je da će u narednim danima sve udruge međusobno razmijeniti svoje programe rada za 2017. godinu.

Od zajedničkih tema u interesu svih branitelja raspravljalo se i o mogućnosti otvaranja regionalnog centra za psihosocijalnu pomoć u prostoru kojeg je ponudila župa Lepoglava. Zaključak je da se radi o velikom projektu koji bi jako dobro došao u rehabilitaciji branitelja, no da bi se on realiziralo nužno je uključivanje svih društvenih subjekata, od razina Općina i Gradova, pa sve do Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih nadležnih državnih institucija.

Isto tako, ponovno je potaknuto pitanje Memorijalnog centra u Ivancu, odnosno uređenje prostora u prizemlju tzv. braniteljske zgrade, te je zaključeno da je, u suradnji s gradom Ivancem potrebno intenzivirati aktivnosti kako bi se što prije krenulo u realizaciju.

Također, svi predstavnici braniteljskh udruga prihvatili su prijedlog uredništva Radija Sjeverni FM (dosadašnji Radio Ivanec) i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec da se u dvotjednom terminu emitira emisija o hrvatskim branitelja.

Usaglašen je prijedlog da emisija nosi naziv "Novi dan", a u njezinoj realizaciji, uredništvu radija Sjeverni FM pomagat će braniteljske udruge Ivanca i Lepoglave. Sve s ciljem da hrvatski branitelji iz cijele regije budu što bolje informirani kako o aktivnostima udruga, tako i o načinima ostvarivanja prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji i drugih Zakona i propisa.

Pri kraju sastanka predloženo je da se povremeno održavaju ovakvi sastanci, koje bi svaki puta organizirala jedna od udruga.