Uoči proslave novomarofskog Dana grada otvorena izložba dječjih radova „Zajedno u različitosti”

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.6.2019. u 16:49h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Povodom obilježavanja Dana grada – Antunovo v Marofu u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” otvorena je izložba „Zajedno u različitosti” na kojoj su prikazani radovi polaznika Dječjeg vrtića Novi Marof. Riječ je o tradicionalnoj izložbi koja se održava petu godinu za redom, a ove je godine prvi put upriličena i svečanost otvorenja.

Ravnateljica vrtića, Karolina Fotak, istaknula je kako su mali polaznici i njihove odgojiteljice ovom izložbom željeli prikazati različitosti odgojno-obrazovnog rada svih odgojnih skupina, od onih najmlađih koji imaju tek godinu dana, do onih koji će uskoro prvi put sjesti u školske klupe.

- Izložba obuhvaća prikaz projekata pojedinih odgojnih skupina koji su trajali nekoliko mjeseci ili čak cijelu pedagošku godinu, a pojedine odgojne skupine prikazale su retrospektivu, odnosno presjek svojeg odgojno - obrazovnog rada. Naročito smo ponosni na sudjelovanje Dječjeg vrtića Novi Marof u međunarodnom projektu „Say hellou to the World“ u koji su bili uključena djeca starije odgojne skupine „Mrvice“. Njihovim dobro osmišljenim, kvalitetnim i predanim odgojno- obrazovnim radom tijekom cijele pedagoške godine dobili smo status Tolerantnog vrtića. Ponosimo se i na jako lijepu i dobru suradnju s roditeljima koja je prikazana kroz projekt , „Put odrastanja“, odgojne skupine „Ptičice“ te našim osnivačem - rečeno je na izložbi.

Dječji vrtić Novi Marof ima šest odgojnih skupina i trenutno u njemu boravi 159-ero djece koja su u redovitom desetsatnom programu, a 70-ero djece je u vrtiću završilo program predškole. Djece je mnogo, ali ima i djece koja zbog trenutnog kapaciteta vrtića nisu mogla biti upisana u vrtić, no skorom će se dogradnjom i taj problem riješiti, odnosno osigurati bolji pedagoški standardi, bolji uvjeti za sve koji borave i rade u vrtiću.

- Tome se svi veselimo. Već nekoliko godina vidljiva je prijeka potreba za proširenjem kapaciteta dječjeg vrtića, da bi mogli zadovoljili potrebu roditelja koja je svake godine sve veća. Svi znamo da obiteljski život dobiva drugu dimenziju rođenjem djeteta, da jedan od roditelja mora ostati brinuti o djetetu, ukoliko se ono ne upiše vrtić. Vjerujemo da ćemo proširenjem vrtića zadovoljiti veći dio potreba za smještajem djece u vrtić, koji je u ranom djetinjstvu produžene ruka obiteljskog odgoja. Dječji vrtić Novi Marof može se ponositi svojim kvalitetnim odgojno-obrazovnim radom koji je prepoznat u našem gradu i koji ima tradiciju dugu 46. godina. Vjerujem da su i to jedni od razloga sve veća potrebe za upisom djece u naš vrtić. Dosad nismo bili u mogućnosti upisati svu djecu i zadovoljiti sve potrebe roditelja, ali smo na tom tragu da kroz godinu, dvije, kad se vrtić dogradi, dođemo do tog cilja - kaže ravnateljica.

- Roditelji naših mališana i svi ostali posjetitelji na izložbi „Zajedno u različitosti” imaju priliku vidjeti sinergiju između znanja i kreativnosti odgojitelja i spontanosti djece. Pratimo aktivnosti Grada i veselimo se što smo uključeni i u obilježavanja Dana grada, a našem osnivaču i gradonačelniku zahvaljujem što doista pokazuje veliku empatiju prema najmlađoj populaciji i budućnosti našega grada - dodaje.

I novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač bio je među prvima koji su razgledali izložbu.

- Doista je lijepo vidjeti ove radove koji su rezultat onoga što naši najmlađi sa svojim tetama odrađuju kroz cijelu godinu. Važno je razvijati dječju kreativnost, kao i da ih odgojiteljice potiču u tome, a važno je i da roditelji, ali i svi ostali posjetitelji, mogu vidjeti što to rade i čime se bave naša djeca u vrtiću. Roditelji su, naravno, ponosni kad vide što sve njihova djeca znaju, a mališani pak su sretni što su njihovi radovi izloženi u Kulturnom centru u kojem se inače izlažu najveći radovi našeg hrvatskog slikarstva - izjavio je gradonačelnik Jenkač.

 

Označeno u