Umjesto 1.000, odsad po 2.000 kuna potpore za novorođene Viničance

vv | 10.2.2017. u 10:41h | Objavljeno u Našim krajem

Od početka ove godine, temeljem odluke načelnika, povećane su potpore za novorođenčad s područja općine Vinica. Tako roditelji za prvo dijete u obitelji ostvaruju pravo na novčanu potporu u iznosu od 2.000 kuna, dok će za svako iduće dijete u obitelji potpora biti veća za 1.000 kuna.

- Naša općina jedna je od prvih u Varaždinskoj županiji uvela potporu za novorođenčad i to još 2004. godine u iznosu od 500 kuna za prvo dijete, a 2008. godine taj iznos je povećan na 1.000 kuna. Na ovu mjeru odlučili smo se u cilju demografske obnove našeg područja. Općina Vinica je još prije 20 godina imala 1.200 stanovnika više, a sada već nekoliko godina bilježimo pad nataliteta i negativan prirast stanovništva. Drugim riječima, godišnje umire gotovo dva puta više ljudi nego što se rađa djece, a prisutno je i iseljavanje mladih ljudi. Stoga ako želimo da općina opstane, moramo poduzeti odgovarajuće mjere, a prva od njih, za koju se nadam da će postići rezultat, jest povećanje potpore za novorođenčad - kazao je načelnik Marijan Kostanjevac.

Uvjeti za ostvarivanje prava na potporu ostali su isti. U Jedinstveni upravni odjel Općine roditelji podnose zahtjev kojem prilažu presliku rodnog lista, uvjerenja o prebivalištu za bebu, preslike svojih osobnih iskaznice (i dijete i roditelji moraju imati prebivalište na području općine) te presliku kartice računa na koji će uplatiti potpora. U slučaju kada se ne radi o prvom dijetetu, roditelji za stariju djecu također moraju priložiti preslike rodnih listova kako bi se na temelju dostavljene dokumentacije mogla obračunati visina pripadajuće potpore.

Označeno u