U Vinici održano predavanje o bespovratnim potporama u poljoprivredi Foto: Općina Vinica

U Vinici održano predavanje o bespovratnim potporama u poljoprivredi

Varaždinske vijesti | 21.1.2018. u 09:28h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Vinica i Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije organizirali su u srijedu 17. siječnja prvo u nizu predavanja kojima je cilj informirati poljoprivrednike o mogućnostima ostvarivanja bespovratnih potpora u poljoprivrednoj proizvodnji u Varaždinskoj županiji.

Poljoprivrednicima okupljenima u općinskim prostorijama općinski načelnik Marijan Kostanjevac predstavio je svih sedam mjera iz Programa potpora u poljoprivredi na području općine Vinica za razdoblje 2017.-2019. godine, o kojima detaljne informacije poljoprivrednici mogu dobiti u Općini, dok je Dragutin Vincek, pročelnik županijskog UO za poljoprivredu i ruralni razvoj, predstavio potpore male vrijednosti koje dodjeljuje Županija.

Županija će tako i u ovoj godini, do iskorištenja planiranih sredstava, nastaviti s potporama za okrupnjavanje (3.500 kn/ha) te za povećanje poljoprivrednog zemljišta (2.500 kn/ha), analizu poljoprivrednog zemljišta (do 15 analiza godišnje u 100% iznosu), za podizanje trajnih nasada, osim vinograda (do 25 % nabavne vrijednosti odnosno maksimalno 15.000 kn), za navodnjavanje i zaštitne mreže te za izgradnju ili rekonstrukciju plastenika i staklenika - do 25% nabavne vrijednosti, odnosno maksimalno do 25.000 kn, za ekološku proizvodnju trošak nadzora u 100% iznosu, potporama za nabavu stoke i opreme te za sufinanciranje rada zadruga.

Vincek je naglasio da Županija od ove godine uvodi i dvije nove mjere koje bi trebale olakšati poljoprivrednu proizvodnju. Riječ je o Potpori za proljetnu sjetvu, koja uključuje mogućnost financiranja sjetve kroz otvorene povoljne kreditne linije za koje je jamac ili Varaždinska županija ili GARA, a riječ je o kratkoročnim kreditnim linijama s kamatom od 3-5 posto. Druga je potpora "Održiva poljoprivredna proizvodnja", koja se dodjeljuje po ha, ovisno o kulturi, a intenzitet potpore dodjeljuje se u 100-postotnom iznosu ili maksimalno do 18.000 kn.

Okupljenima su predstavljene i mogućnosti osiguranja u poljoprivredi, osobito ugovaranje EU police osiguranja. Poljoprivrednici su pokazali velik interes za potpore, a pročelnik Vincek pozvao je sve poljoprivrednike da se za sve informacije o bespovratnim potporama jave u Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

vinica-predavanje-poljoprivredne-potpore-2.jpg