U Trnovcu novo igralište gdje se mlađi mogu zabaviti, a stariji rekreirati

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.5.2018. u 10:06h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Trnovec Bartolovečki, u naselju Trnovec, mještani su pokrenuli lijepu priču osnivanjem Sportske udruge Kopakabana koja se brine o uređenju i korištenju sportskog parka Kopajec za druženje i rekreaciju.

SU Kopakabana osnovana je u listopadu 2016. godine i broji oko 70 članova, a pridružili su se mještani od najmlađih, djece, do 90-godišnje stolara koji je napravio drveni most preko kanala uz sportski centar.

Na 15.000 četvornih metara uređeno je dječje igralište, nogometno, košarkaško i igralište za odbojku na pijesku, viseća kuglana, pješčanik za djecu, ali i prostor za pomalo zaboravljene igre – školicu i pikulanje.

Načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, HNS-ov Zvonko Šamec, ističe da je namjera u svih šest naselja na području općine imati primjerena igrališta gdje se mlađi mogu zabavit, stariji rekreirati i svi zajedno družiti.

– Ponosan sam na udrugu koja radi drugu godinu i koja nije samo sportsko, već i ekološko društvo koje se brine o 15.000 kvadratnih metara površine Kopajca. Našli su se i organizirali, održavaju cijeli prostor, sportska i dječja igrališta, uče malu djecu zaboravljenim igrama, kao što su školica, špekulanje, gumi-gumi. Bio bih sretan da i u ostalim naseljima imamo tako angažirane mještane, iako imamo kvalitetne udruge u Žabniku i Bartolovcu. Nadam se da će ostalim udrugama ovo biti primjer za brigu o javnim površinama, da ne zovu samo načelnika kad treba očistiti, nego da se sami organiziraju, a Općina će im uvijek biti potpora – naglašava načelnik Šamec.

Predsjednik SU Kopakabana Davor Žmuk ističe da je namjera osnivanja udruge bilo bavljenje sportom i briga za zdravi život.

– A u sklopu toga čistimo ovaj park, kosimo travu, pazimo da igralište i sprave budu ispravne da se djeca ne ozlijede. Mi malo stariji uglavnom igramo odbojku i organiziramo turnire. Surađujemo s nekoliko drugih udruga s područja općine. Želimo se posvetiti djeci i da ih što više zadržimo na svježem zraku, da ne budu zatvoreni u prostorijama, na računalima, da se što više kreću – kaže Žmuk i dodaje da sportski park Kopajec postaje okupljalište djece, roditelja i baka i djedova.

– Svi imamo svoje poslove, ali koliko možemo vremena ulažemo u uređenje ovog parka i u druženje – dodaje predsjednik SU Kopakabana.

Udruga ima daljnje planove uređenja sportskog parka koji bi trebao dobiti zaštitnu ogradu uz prometnicu te rasvjetu.

– Općina je nabavila igrala za dječje igralište, pijesak za pješčanik, ali članovi udruge su obavili sav posao, pripremili i postavili. Vlastitim sredstvima nabavili su koš. Puno znači takva inicijativa i kako se kaže „kad se male ruke slože, puno se može“ – dodatno ističe načelnik Šamec.

Uz redovno, svakodnevno druženje mještana, gosti će se u uređenost i opremljenost sportskog parka moći uvjeriti na turniru u odbojci 23. lipnja te tjedan kasnije, na nogometnom turniru ulica, kada će se organizirati i proslava Petrova uz folklorni festival i zabavni program, u suradnji s mladima iz Mjesnog odbora te Općinom.

Želja je članova Sportske udruge Kopakabana organizirati i olimpijadu starih sportova za djecu te igre na snijegu za vrijeme zimskih školskih praznika. Namjera je urediti i klizalište s prirodnim ledom ukoliko to zimski uvjeti dopuste. Ideja u Trnovcu ne nedostaje, a dosadašnje aktivnosti SU Kopakabana pokazale su da ih se može i vrijedi realizirati.

kopakabana_9.JPG

kopakabana_8.JPG

kopakabana_7.JPG

kopakabana_6.JPG

kopakabana_5.JPG

kopakabana_4.JPG

 

kopakabana_3.JPG

kopakabana_2.JPG

kopakabana_11.JPG

kopakabana_1.JPG