U subotu u Etno parku Gradišće u Mađarevu 7. dani pere

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.6.2018. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem

U ugodnom ambijentu Etno parka Gradišće u Mađarevu, ove će se subote, 2. lipnja od 16 sati održati sedmi po redu - Dani pere.

Manifestacija je to koja primarno ima zadatak očuvanje starih običaja, pa tako i pere - slastice koja se u ovom kraju priprema i danas. Etno udruga Greben organizator je ovog prekrasnog događanja koje svake godine okupi zaljubljenike u tradiciju ovog kraja.

Glavne zvijezde manifestacije su - pere- koje sumještani i njihovi gosti donose na ocijenjivanje. Pera se i peče u samom parku, u prekrasnoj starinskoj krušnoj peći smještenoj u središtu samog Etno parka pa posjetitelji mogu iz prve ruke vidjeti način pripreme ove slastice.

Ondje možete vidjeti i starinske kućice koje su uređene tako da možete u potpunosti vidjeti kako se nekad živjelo. Vrijedni članovi udruge uredili su i dječje igralište i uredili prostor za boravak dva mala ponija tako da je mjesto idealno za djecu, a pripremljen je i kratak kulturni program.

Etno udruga Greben poziva Vas da se okušate u pripremi pere koju ćete donijeti na ocjenjivanje oko 16.00 sati. Osnovni recept udruga je sačuvala iz kazivanja Ane Stepančec:

"Najradije se jelo peru. Pekla se tri put tjedno i za Koleni post. Mlinec za peru mora biti tenki i od pšenične melje a veliki kak krušna lopata – lopar. Onda se zmešalo koruznu melju, kiselo mleko, sir i jajca. To se delo po mlincu. Mlinec se z kraja zavrgne v vugle kaj se to ne bi rezišlo. Zgora se metalo puter i vrhnje. Znalo se deti i slivovog pekmeza. Mesto sira znalo se deti jabuke il oreje. Najbolše je bilo deti tikve. Vele da je to pera tikvenjača. Pera se pekla v krušne peče dok nije bila črlena. V jene krušne peči znalo se odjemput peči četiri pere. Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopara, si bi je se smejali..."

DANI_PERE_PLAKAT.jpg

Označeno u